COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Британската лира с нестабилен курс

Курсът на британската лира, подобно на резултатите от референдума, към момента е доста нестабилен. При отварянето на азиатските пазари, валутата на Обединеното кралство се срина до най-ниското си равнище от 2013 година насам. Броени часове преди това курсът рязко скочи, след като лидерът на евроспептичната партия ЮКИП Найджъл Фараж заяви, че вероятно кампанията за оставане в блока ще победи.

от БНТ
06:00, 24.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Британската лира с нестабилен курс

Преди референдума във Великобритания, министерството на финансите на Япония даде указания на водещите банки в страната да подготвят запаси с чуждестранна валута в случай на резки колебания на валутните курсове. Икономистите в Токио не са единствените, които се подготвят за Брекзит сценарий.

По инициатива на ръководителя на Европейската централна банка се проведе спешна среща за изготвяне на план за действие в случай на излизане на Великобритания от Европейския съюз. След заседанието той заяви, че институцията има готовност да действа с всички инструменти в рамките на мандата си, за да успокои пазарните вълнения, които биха настанали в случай на Брекзит. Той не разкри повече детайли за плана на ЕЦБ.

Икономисти и индустриални анализатори от цяла Европа обаче предвиждат сериозни последици както за Обединеното кралство, така и за европейските бизнеси, ако Великобритания напусне съюза.

Сред секторите, които най-сериозно ще пострадат, са германската автомобилна индустрия, която разчита на производствени мощности в Англия и внос на части от Острова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)