НОВИНИ

Британската полиция на крак за предстоящата кралска сватба през май

Британската полиция се подготвя за едно от най-големите си изпитания - кралската сватба другия месец с презумпцията, че всеки от посетителите може да се окаже терорист, неуместен шегаджия или обсебен от монархическия институт. Бариери срещу нападения с коли, въоръжени патрули и проверки като на летище са част от мерките, но голямото предизвикателство е сигурността да не помрачи празничното събитие. Още за една от най-големите полицейски операции на Острова.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:15, 11.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Повече от 100 хиляди души се очакват за сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл на 19-ти май. Те ще се венчаят в параклиса Сейнт Джордж в кралската резиденция в Уиндзор, западно от Лондон. Бившият полицейски шеф по сигурността на Олимпийските игри през 2012-та и на предишните две кралски сватби е наясно с предстоящата операция.

Боб Броудхърст - пенсиониран полицай: Трикът e да се действат възможно най-незабележимо, така че да не се пречат на тържеството, а това е наистина трудно.

Миналата година на Острова имаше пет терористични нападения с общо 36 жертви. Три от ударите бяха нанесени с коли, врязани в минувачи, а две - с хладно оръжие. Подобни тактики повишават рисковете значително.

Боб Броудхърст - пенсиониран полицай: Не е необходимо дълго време да конструирате високотехнологични бомби или друго оръжие. Нужен е само кухненски нож, пистолет или просто кола под наем.

Сватбеният ден може да се използва и за демонстрации като през 2011 г.

Боб Броудхърст - пенсиониран полицай: На сватбата на херцогът и херцогинята на Кембридж имахме 18 протеста.

Тогава недоволството беше срещу правителствените мерки за икономии. Стилът на кралското семейство да се смесва с поданиците не изключва среща с някой, убеден, че точно той или тя трябва да е на мястото на младоженеца или младоженката, както и с търсачи на внимание.

През 2003-та шегобиец, облечен в розова рокля и брада "а ла бин Ладен" проникна в Уиндзор на 21-вия рожден ден на принц Уилям само за да го целуне. Особено критично е преминаването на новобрачните в открита каляска след църквата.

Боб Броудхърст - пенсиониран полицай: Винаги има малък риск, който се приема и от кралското семейство и от полицията. Това е просто предизвикателство към начина, по който работи нашата демокрация и дано така да продължи.

Сватбата на принц Уилям и Кейт през април 2011 година беше наблюдавана от 2 милиарда души на планетата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушването на Марк Зукърбърг пред Камарата на представителите на САЩ
Изслушването на Марк Зукърбърг пред Камарата на представителите на САЩ
Енергодружества поискаха драстично поскъпване на тока от юли
Енергодружества поискаха драстично поскъпване на тока от юли