COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Британски депутати искат строги правила на социалните медии

Британските депутати искат социалните медии да бъдат регулирани - става ясно от изтекъл доклад на парламентарната комисия за култура, медии, дигитализация и спорт на Острова. Изводът от него е че Великобритания е изправена пред криза на демокрацията и една от основните причини за това са фалшивите новини.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:03, 28.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Информацията, която получават потребителите е манипулирана и подвеждаща, насаждат се зловредни възгледи, общественото мнение се формира не на базата на факти, а в интерес на определни хора и каузи - това са малка част от изводите на парламентарната комисия. Първият доклад на депутатите трябваше да стане публичен утре, но чернова от него изтече в блог на един от лидерите на кампанята за излизане на Великобритания от ЕС. В документа се искат строги регулации за социланите медии или нов данък за тях.

;

Анализът проследява влиянието на технологичните гиганти и как фалшивите новини засягат обикновените хора. Събарни са показанията на над 60 души - пряко и косвено ангажирани със социланите платформи, он лайн журналисти, служители на компании, работещи с бази данни.

;

Британските депутати настояват социалните платформи да започнат да носят отговорност за съдържанието, което се публикува в тях. Докладът е особено критичен към Фейсбук и към факта, че чувствителната инфорамция за потребителите не се пази достатъчно. Правилата за политическите кампании трябва да бъдат преведени в дигиталната ера, трябва да се помисли и за орган, който да одитира социалните медии - това са още от препоръките на британската паралментрана комисия.

Окончателният вариант на доклада ще бъде представен на есен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма случай на коронавирус у нас, инфекциозните отделения обаче са пълни
Няма случай на коронавирус у нас, инфекциозните отделения обаче са пълни
Отвъд границите: Александър Димитров: Япония - опит да четеш въздуха
"Отвъд границите": Александър Димитров: Япония - опит да "четеш въздуха"