НОВИНИ

Британските депутати гласуваха "За" сделката за Брекзит

Пореден триумф за Борис Джонсън, този път в рамките на парламента - с 358 гласа "за" и 234 "против", депутатите приеха сделката за Брекзит. Така британското правителство получи зелена светлина да осигури безпроблемно ратифициране на споразумението за излизане от ЕС. Разводът между Лондон и Брюксел продължава вече три години, а сега Островът е на крачка от най-значимата промяна в историята си от десетилетия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:21, 20.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Уестминстър, какъвто не сме го виждали от години. За първи път от референдума за членство в ЕС през 2016 година британски премиер успя да подложи сделката си за излизане от Общността на гласуване и да не претърпи съкрушителен провал. Борис Джонсън доказа, че новото му убедително мнозинство, ще му осигури възможност да сбъдне мечтата си - развод с Брюксел.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Време е най-после да приключим с Брекзит. Сега е моментът да напуснем ЕС, да станем по-единни като нация и след това да скрепим новите си отношения с нашите съседи.

358 депутати от различни партии одобриха на второ четене споразумението и проправиха път към излизането на 31 януари. Преди това обаче сделката трябва да се превърне в закон. Одобреното днес споразумение има клауза, която не позволява удължаване на преходния период след 31 декември 2020 година. В това време Великобритания ще спазва законите на ЕС, докато създаде своето ново законодателство.

Борис Джонсън: Сами ще контролираме икономиката си, законите си, страната си! Тази нова независимост на Обединеното кралство дълго време беше вдъхновение за мнозина, а вече - и за парламента ни. Тя е на крачка от нас, само трябва да я грабнем.

Лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин се обяви против договорената от Джонсън сделка, но въпреки това, шестима от собствените му депутати гласуваха в подкрепа на споразумението.

Напускането на ЕС ще сложи край на една 40-годишна "дружба" между Лондон и Брюксел, а датата 31 януари трябва да сложи край на мъчителния тригодишен развод.

След това всичко е в ръцете на Борис Джонсън и неговото правителство, които трябва да докажат на британците, че не са ги подвели, призовавайки ги да подкрепят идеята за напускане на Общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възползваха ли се софиянци от зеления билет?
Възползваха ли се софиянци от "зеления билет"?
Има ли мода при елхите?
Има ли мода при елхите?