НОВИНИ

Британските депутати отхвърлиха всички алтернативи за Брекзит

Британските депутати отхвърлиха снощи всичките осем алтернативни варианти за сделка за Брекзит, които бяха предложени за гласуване. Това се случи, след като депутатите поеха контрола върху дневния ред за излизането на Великобритания от Европейския съюз и на фона на новината, че премиерът Тереза Мей е готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Брекзит.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:04, 28.03.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Британските депутати се опитаха да формират мнозинство по различни алтернативни варианти на процеса на излизане от ЕС. Гласуваните снощи предложения нямат обвързващ характер, но показаха, че няма консенсус в Камарата на общините.

Алън Уейджър - политически анализатор: Всичко в Камарата на общините беше отхвърлено от депутатите - от възможността за втори референдум до Брекзит без сделка. Така че, преди знаехме, че сделката на Тереза Мей не е популярна в Камарата на общините, а сега знаем, че всеки вариант за Брекзит и излизане от задънената улица също е непопулярен. Това означава, че расте вероятността за предсрочни избори или втори референдум.

Депутатите се съгласиха за отлагане на датата за Брекзит, но се обявиха против излизане без сделка на 12 април - първата възможна отсрочка след първоначалната дата 29 март. Отхвърлена беше и идеята за усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС.

Британските депутати гласуваха против оставане в Европейската икономическа зона и влизане отново в Европейската асоциация за свободна търговия.

Не бяха одобрени и останалите възможности за митнически съюз, алтернативен план за тесни икономически отношения с ЕС, отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка, референдум за одобряване на сделката на Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента и управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Договореното от премиера Тереза Мей споразумение на два пъти бе отхвърлено от парламента, но шансовете за одобрение се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно.

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей, но обявиха, че сега ще гласуват против нейната сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР решава за цената на природния газ от 1 април
КЕВР решава за цената на природния газ от 1 април
НС решава окончателно за дълговете на вероизповеданията
НС решава окончателно за дълговете на вероизповеданията