НОВИНИ

Британските износители притеснени за бъдещето на шотландското уиски след Брекзит

Датата, на която британците ще напуснат Европейския съюз наближава неумолимо - от този исторически момент ни делят едва 36 дни, ако разбира се, излизането не бъде отложено. Всички британски износители са притеснени за бъдещето, тъй като все още не е ясно ще има ли организиран Брекзит или ще настъпи хаос, ако се стигне до излизане без сделка. Как ще се отрази Брекзит на бизнеса с шотландско уиски?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:52, 21.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Шотландското уиски е не просто напитка с легендарен ореол. То е сърцето на индустрия, жизненоважна за Шотландия. През 2017 година износът на шотландско уиски е бил на стойност 5 милиарда евро. Това е повече от една пета от износа на всички произведени във Великобритания храни и напитки.

В сектора работят 40 000 души. Ако се стигне до напускане без сделка, той ще понесе сериозен удар - ще бъдат засегнати цените, сроковете на доставките, регулациите. Шотландия беше против напускане на Европейския съюз и до момента продължава да се бори за запазване на близостта с Европа. Малкият шотландски остров Айли е известен като Острова на уискито. Тук има девет фабрики за дестилиране на уиски. Алън Лоугън е потомствен производител. Най-лошото за него е неизвестността.

Алън Лоугън, производител на уиски: Притесняваме се да не настъпят изменения в разпоредбите, които биха причинили, биха забавили или оскъпили доставките или биха ни коствали повече пари. Сега вбесяващото е това, че сме толкова близо до крайния срок и още няма решение.

Фабриката за уиски Брууклади е най-голямата на острова. В нея работят 80 души. Тук са се пълнили бутилки с кехлибарена течност при всякакви изпитания. Фабриката е оцеляла при семейни раздори, рецесия, две световни войни. Дали Брекзит ще бъде критичната точка, която ще пречупи бизнеса?

Едва ли, но със сигурност ще го промени. Производителите и търговците започват да измислят спасителни варианти, за да стимулират продажбите, за да не позволят промените да се отразят фатално на този сектор, без който животът в Шотландия е немислим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребители сигнализират за нов проблем с електронните винетки
Потребители сигнализират за нов проблем с електронните винетки
Северна Корея обновява градския си транспорт с нови трамваи
Северна Корея обновява градския си транспорт с нови трамваи