НОВИНИ

Британските сватби - от Елизабет до Кейт

Пищни и строго следващи протокол и етикет - сватбите на членовете на британското кралско семейство. И ако някога браковете в кралските семейства са били уговорени, то през последния век любовта намира своето място в Бъкингам. Или поне за част от обитателите на двореца. Кратък преглед на най-емблематичните сватби в британското кралско семейство.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:03, 19.05.2018
Чете се за: 02:30 мин.
Още

Елизабет II и принц Филип

Принцеса Елизабет се влюбва в очарователния датски и гръцки принц Филип, когато е само на 13 години. Морският офицер лейтенант Маунтбатън ѝ прави компания по време на пътуване на баща ѝ крал Джорж VI , а младата принцеса се зарича да се омъжи за него. Заветното "да" си казват през 1947-ма година, когато Елизабет е на 19.

Минали са само две години от края на Втората световна война, а за да си купи платове за роклята, събира купони така, както всички британки по това време. Кралски особи от цял свят са в Лондон за тържественото събитие. 200 милиона съпреживяват церемонията в Уестминстър, чрез пряко предаване по радиото.

;

Принц Чарлз и лейди Даяна

Една история за любов, лъжи и изневери. Лейди Даяна и принц Чарлз. Запознават се, когато Даяна е на 16. 4 години по-късно се омъжва за 32-годишния престолонаследник. Датата е 29 юли 1981 г. Мястото - катедралата „Сейнт Пол“, гостите - стотици, а телевизионните зрители - повече от 700 милиона. Миг преди да пристъпи към олтара, Даяна случайно залива роклята си с парфюм. По целия път привидно придъжа плата, но всъщност се опитва да скрие петното. Гафовете продължават - Даяна бърка името на своя бъдещ съпруг, а той забравя да я целуне в края на церемонията.

Поправят грешката малко по-късно на балкона на Бъкингамския дворец. И така поставят началото на тази традиция, която сега всички очакват по време на кралска сватба. 11 години по-късно Чарлз и Даяна се разделят, а разводът им е финализиран през 96-та. Причината - Камила Паркър Боулс - жената, която е част от живота на Чарлз много преди Даяна и която по-късно ще му стане и законна съпруга.

;

Принц Чарлз и Камила Паркър

20 минути. Толкова продължава ритуалът в кметство Гилдхол, когато през 2005-та Чарлз и Камила си казват "да". Една от най-коментираните двойки в британската история официално е семейство, след продължила десетилетия извънбрачна връзка. Булката е облечена в бяло копринено сако и рокля от шифон. Двамата са разведени и нямат право да сключат църковен брак повторно. На тържеството присъстват скромните по кралските стандарти 800 души.

Големият отсъстващ е Кралицата - официално причината е това, че тя е глава на Англиканската църква и не би следвало да е част от гражданска церемония. И все пак, Елизабет II и съпругът ѝ принц Филип се присъединяват към останалите гости за скромна църковна служба в дворцовия параклис "Сейнт Джордж".

Камила получава титлата Херцогиня на Корнуол, но и до днес британците са категорични, че не искат да я видят като своя кралица.

;

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Любовна история като от приказките - принц Уилям и Кейт Мидълтън. За първи път от повече от 350 години, жена без кралско потекло става съпруга на британски престолонаследник. Семейство Мидълтън може и да нямат синя кръв, но бизнесът им позволява да изпратят дъщеря си в един от най-престижните университети в страната - "Сейнт Андрюс". Именно там започва всичко. Дълго време Уилям и Кейт са само приятели... до едно благотворително модно ревю през 2002 г. Кейт дефилира с прозрачна рокля от шифон, а принц Уилям е запленен. Успешно крият връзката си от света, но през 2010-та новината е факт - предстои кралска сватба.


;

Всички погледи са приковани от годежния пръстен - принадлежал на принцеса Даяна. Уилям го дава на своята любима, с думите "По този начин майка ми няма да пропусне нито един миг от голямото събитие". Големият ден е на 29 април следващата година. Пред олтара щастливият младоженец прошепва "толкова си красива". Кумува принц Хари, а днес брат му му връща жеста.

Още в сватбения си ден наричаната вече херцогиня на Кеймбридж Катрин дава заявка, че ще бъде еталон за добър вкус. Сватбената й рокля е в стила на 50-те години и е изработена на ръка от кралската школа за ръкоделие, а на главата й има старинна тиара на кралицата.

Емблематичната целувка на балкона на Бъкингамския дворец. Най-паметният момент от приказния ден на Уилям и Кейт. Продължава по-малко от секунда, но в този миг целия свят е свидетел, че приказките се сбъдват и понякога принцовете се женят за обикновени момичета. Тяхното "и заживели щастливо" се казва - Джордж, Шарлът и Луи - най-младите наследници на кралската фамилия.

;

Елизабет II и Филип получават 2500 сватбени подаръци и 10 хиляди поздравителни телеграми. Баба ѝ - кралица Мери им подарява библиотека, а сестра й - принцеса Маргарет - кошница за пикник. Младоженците получават още шевна машина и дори хладилник.

Тази година Елизабет II и принц Филип отпразнуваха своя диамантен юбилей. 70 години двамата са неразделни, тя го нарича „своя опора“, а той - „зелчице“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е първата американка, която влиза в кралското семейство?
Коя е първата американка, която влиза в кралското семейство?
Ципрас обсъди с гръцкия президент новостите по спора за името на Македония
Ципрас обсъди с гръцкия президент новостите по спора за името на Македония