НОВИНИ

Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ

България ще играе много важна роля в процеса на напускане на Европейския съюз от Великобритания - убеден е британският министър на търговията Грег Хендс. Той участва в неформалната среща на министрите на търговията в София и даде специално интервю за БНТ. С него разговаря Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:55, 27.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Грег Хендс, британски министър на търговията: България е председател на Съвета на ЕС в период, който е изключително важен за вземането на решения за бъдещето на търговските отношения между ЕС и Великобритания. В деня, след като Великобритания напусне, тя ще е един от най- големите търговски партньори на ЕС, почти колкото САЩ, по-голям от Китай, Индия и Япония. Освен това ние сме осмият по големина търговски партньор на страната ви, ето защо България ще има много важна роля.

- Много политици в Брюксел и в Европа казват, че не може Великобритания да си избира само това, което ѝ е изгодно ...и че е против здравия разум страната да е в по- добра позиция извън ЕС, спрямо страните - членки. Как ще договорите изгодно търговско споразумение в тази ситуация?

Грег Хендс, британски министър на търговията:: Обединеното кралство има ясна позиция - напускаме единния пазар и митническия съюз, така че обвинения, че избираме само това, което ни е изгодно, не биха били основателни. Стремим се да постигнем всеобхватно споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. Това би означавало стокообменът ни да е възможно най-безпроблемен - такава е нашата цел и би трябвало да е и на ЕС. Да не забравяме - обемът на тази търговия е огромен и ЕС се радва на много, много голям търговски излишък с Обединеното кралство, така че постигането на добро споразумение е в интерес и на двете страни.

- В петък британският министър - председател Мей ще произнесе реч за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Какво да очакваме от тази реч?

Грег Хендс, британски министър на търговията: Опитът ми като министър показва, че не би било разумно да се разкрива съдържанието на премиерска реч, преди тя да бъде произнесена, но мисля, че тя ще очертае как Обединеното кралство би искало да се развият търговските ни отношения - да имаме безпроблемна търговия в голям обем. Важно е Обединеното кралство и ЕС да останат много добри приятели и в други важни сфери - сигурността и борбата с тероризма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна
Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна
Промени в командването на армията в Саудитска Арабия
Промени в командването на армията в Саудитска Арабия