COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Британският парламент отново се събра на заседание

Британските депутати отново заседават в Лондон след като Върховният съд отмени решението за разпускането им. Очаква се по-късно тази вечер в парламента да говори и премиерът Борис Джонсън. От Лондон предава кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

от Веселин Паунов - кор. на БНР
18:48, 25.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Британският парламент отново се събра на заседание

Премиерът Борис Джонсън се завърна в Лондон от Ню Йорк преждевременно, а парламентът започна работа след незаконното му разпускане, както постанови вчера Върховния съд на страната.

Борис Джонсън ще направи изявление пред депутатите в Камарата на общините по-късно тази вечер. В негово отсъствие с отговори на въпроси на депутати се зае правният съветник на правителството Джефри Кокс.

Той отбеляза, че с разпускането на парламента правителството е имало само добри намерения. Подобно на Борис Джонсън, той не е съгласен с 11-те съдии, но заяви, че приема тяхното решение.

Последва обаче яростна атака на правния съветник към опозицията за така създалата се парламентарна криза:

Джефри Кокс, главен прокурор на Великобритания: Този парламент е мъртъв парламент. Не трябва да заседава, няма моралното право да заседава. Те не искат да чуят, г-н председател. Те не искат да чуят истината. Два пъти бяха помолени да оставят избирателите да решат дали мястото им е тук, докато блокират гласовете на 17 милиона и 400 хиляди души. Този парламент е позор.

Не са малко онези, които се чудят защо наистина след поредния шамар за Борис Джонсън опозицията не поиска вот на недоверие в премиера или пък предсрочни избори.

Обяснението е, защото опозицията иска първо да бъде сигурна, че Джонсън няма да извади страната на 31 октомври от ЕС без сделка, а при наличието на премиер, който не се съобразява със закона, всеки прибързан ход може да бъде много опасен.

Топ 24
Най-четени
Кашони с документи и компютърни конфигурации са изнесени от сградата на Басейнова дирекция-Пловдив
Кашони с документи и компютърни конфигурации са изнесени от сградата на Басейнова дирекция-Пловдив
Отвъд границите: Наталия Делева: Медитация на невидимото
"Отвъд границите": Наталия Делева: Медитация на невидимото