НОВИНИ

Британският парламент се събира за първи път след БРЕКЗИТ

Британският парламент се събира на първото си заседание след референдума, на който жителите на Обединеното кралство решиха да се разделят с Европейския съюз. Междувременно лидерът на кампанията за излизане от съюза Борис Джонсън обяви, че и след раздялата с Брюксел страната му ще запази достъпа си до общия европейски пазар.

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 27.06.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ден преди срещата на върха на Европейския съюз, германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и с италианския премиер Матео Ренци последиците от решението на Великобритания да напусне блока. Американският държавен секретар Джон Кери пък днес е в Брюксел за разговори с върховния представител на Европейския съюз по външна политика Федерика Могерини. По-късно той ще посети Лондон, където ще разговаря с британския си колега Филип Хамънд.

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че няма да подаде оставка, въпреки че повече от една трета от екипа му оттегли подкрепата си за него и предизвика криза в партията след провелия се в четвъртък референдум. Корбин е обект на критика от страна на депутати лейбъристи, че не е направил достатъчно, за да убеди милиони гласоподаватели в районите, където е силна партията, да подкрепят кампанията за оставане в съюза.

Великобритания ще продължи да има достъп до единния пазар на Европейския съюз, въпреки че е гласувала да излезе от блока. Това увери лидерът на кампанията за напускане и фаворит за следващ премиер Борис Джонсън. Според него Обединеното кралство може да гради отношения с Брюксел по-скоро на базата на свободната търговия и партньорство, отколкото на федерална система и че страната ще може да сключи споразумения за свободна търговия с развиващи се икономики извън Общността.

Междувременно британската лира продължи да пада при отварянето на азиатските фондови борси тази сутрин. Валутата на Обединеното кралство загуби 3 на сто от стойността си след кратко стабилизиране в петък. Азиатските индекси обаче отбелязаха ръст след първоначалния шок от Брекзита и според директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, паника в световната икономика не се очаква. Тя увери, че ситуацията е под контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения в движението по АМ Хемус
Ограничения в движението по АМ "Хемус"
Близо 35 хиляди мигранти ще бъдат разселени от Гърция в Европа
Близо 35 хиляди мигранти ще бъдат разселени от Гърция в Европа