Дни преди Коледа, за първи път от близо век насам - Великобритания гласува. Традицията избори да се организират през по-топлите месеци, когато денят е по-дълъг наруши Борис Джонсън, с надеждата, че ще спечели достатъчно мнозинство, с което да може да прокара сделката си за развода с Брюксел и Великобритания да напусне ЕС. През цялата кампания Джонсън не спираше да повтаря, че е време да се приключва с Брекзит. Оказа се, че посланието му е достигнало до хората.

Младеж казва, че е гласувал за консерваторите, защото вярва, че Борис Джонсън е човек, който държи на думата си, въпреки това е твърдо за оставане в ЕС, но вече не мисли, че имат право на избор.

Вече трета година Великобритания остава разделена - едни искат незабавно да напуснат ЕС, а други - да останат. Темата засяга пряко и стотиците хиляди европейски граждани, дошли да учат и работят тук.

Жена, която не е гласувала, защото няма британско гражданство, разказва, че със съпруга ѝ подкрепят различни партии. "Той гласува за торите, а аз, ако имах право, щях да съм за либерал-демократите, защото вярвам, че Великобритания е много по-добре в ЕС, отколкото извън", допълва тя.

Ремонт на парламента не само отвън, но и отвътре - това, според някои британци е най-важната стъпка, за да се развива страната. А как да стане това - позициите отново са коренно различни.

Момиче разказва, че е гласувала за Лейбъристите, защото не понася Борис Джонсън. По думите ѝ той се готви да унищожи здравната система и не се интересува от никой, който няма неговия социален статус. "Той просто е един ужасен човек. Не подкрепям нищо, зад което застават консерваторите, защото те говоря само лъжи", казва тя.

Но Брекзит ще има своята развръзка само, ако някоя от партиите успее да спечели достатъчно голямо мнозинство, с което да прокарва своите закони.