НОВИНИ

Бъркоу критикува Камерън за референдума за Брекзит

В интервю за „Обзървър“ бившият председател на британската Камара на общините Джон Бъркоу казва, че Дейвид Камерън си е въобразявал, че е „роден да управлява“ и че е свикал референдума за Брекзит по егоистични лични политически причини. Той по-скоро искал обуздае „мрънкането“ в Консервативната партия, докато в обществото не се е вдигал особен шум за излизане от ЕС.

bnt avatar logo
от БНР
15:25, 10.11.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
бъркоу критикува камерън референдума брекзит

В ексклузивното интервю Бъркоу дава гласност на старата му вражда с бившия премиер Дейвид Камерън, като посочва, че е в добри отношения със сегашния премиер Борис Джонсън за разлика от Камерън. Той изтъква, че Камерън е бил впечатляваш при големи събития, но му е липсвало стратегическо мислене при преследването на тактическите цели.

„Той избра да свика референдум. Имаше ли голям повод за това? Нямаше. Имаше мрънкане в собствената му партия, но обществото не искаше референдум. Той просто си мислеше, че референдумът ще проработи в негова полза“, посочва Бъркоу в интервюто.

Запитан как ще гласува на извънредните общи избори на 12 декември, Бъркоу отказва да отговори, но намекна, че може и да не предпочете торите.

Бъркоу бе спорна фигура като председател на Камарата на общините. Много депутати от Консервативната партия и министри смятат, че той е бил пристрастен като е подкрепял повече депутатите, които са за оставане в ЕС. По-рано Бъркоу бе заявил, че решението за излизане от ЕС е най-голяма грешка в британската външна политика в следвоенния период и критикува брекзитиърите, че водят кампания, без да имат ясен план за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще пие ли Пендаровски вода от извора
Ще пие ли Пендаровски вода от извора
Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград
Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград