НОВИНИ

Броят на взетите болнични у нас е над средния за Европа

Броят на болничните в България е над средния за Европа. Недостатъчната здравна превенция на работниците в предприятията у нас е една от причините за това, отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там настояват профилактиката, но с модерни методи, да е приоритет за бизнеса и държавата.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:11, 20.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Негативната демографска тенденция - българите да са най-намаляващата нация в ЕС сериозно се отразява на пазара на труда у нас. Честите болнични са допълнителна тежест за икономиката.

Инж. Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: За цялата страна средно над 8 дни всеки работещ отсъства годишно, а за индустрията този процент е над 10. Част от него се корени в мнимите, фалшиви болни, но част от него е заради лошата превенция.

Според индустрията решението е в навременната профилактика. Затова от Асоциацията са инвестирали в център за превенция на здравето. Медиците в него са обучени в Австрия и Германия и прилагат европейски практики.

Д-р Петя Гьорева, управител на Център за превенция на здравето: С чук - неврологичен и слушалка, няма как да хващаме ранните отклонения. Чрез въвеждането на тези скринингови подходи да разкриваме заболявания в най-ранен стадий и да сме максимално полезни, за да запазим работоспособността на нашите работещи дълго време.

За две години през центъра са преминали над 14 000 служители. Най-чести са сърдечно-съдовите диагнози.

Доц. д-р Кирил Карамфилов: Захарен диабет, хипертония, болести на опорно двигателния апарат. Колкото по-рано хванем заболяването, с толкова по-малко средства, с толкова по-малко усилия постигаме доста по-добър резултат.

Предстои откриването на център за превенция и на територията на Пловдив. От индустрията обаче смятат, че такива звена са необходими във всеки голям град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 часа се чака в столичния КАТ за подмяна на шофьорска книжка
6 часа се чака в столичния КАТ за подмяна на шофьорска книжка
​Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно дете
​Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно дете