НОВИНИ

Броят на загиналите при земетресението в Индонезия достигна 142 души

Броят на жертвите на земния трус на индонезийския остров Ломбок достигна 142 души, съобщи днес представител на местните власти, цитиран от ДПА. Рано тази сутрин спасители подновиха издирването на оцелели след развалините на острова, ударен от мощно земетресение с магнитуд 7 по Рихтер.

bnt avatar logo
от БТА
09:55, 06.08.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света
броят загиналите земетресението индонезия достигна 142 души

Около 900 индонезийски и чуждестранни туристи се евакуират днес от островчетата Гили, които се намират близо до Ломбок.

Към 200 туристи вече са напуснали трите островчета, а за други 700 евакуацията предстои, съобщи говорител на националната агенция за справяне с природни бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

Хотелите на Гили пострадаха от силния трус, последван от обявяване на тревога за опасност от цунами, предизвикала паника. Много туристи поискаха да отпътуват за Ломбок, за да стигнат до летището в главния град Матарам.

"Индонезийски турист е загинал на Гили Мено, а много са ранени, по-голямата част имат счупвания", обяви за АФП говорителят на агенцията в Ломбок.

Трусът от неделя вечерта беше плитък - на дълбочина 10 км - и беше усетен също на съседния остров Бали, най-голямата туристическа атракция в разположения в Югоизточна Азия архипелаг Индонезия.

Няколко вторични труса днес предизвикаха нови страхове.

Повечето жертви на труса са се намирали в планински район в северната част на Ломбок, далече от основните туристически обекти в южната и западната част на острова, много популярни с плажовете си и пътеките за пешеходен туризъм.

Правителствена делегация на Сингапур начело с министъра на вътрешните работи и правосъдието К. Шанмугам се оказа в епицентъра на силното земетресение на Ломбок, разказа днес лично министърът във Фейсбук, съобщи ТАСС. Сингапурската делегация пристигнала в град Матарам на конференция по сигурността. Министърът бил настанен на 10 етаж в хотел. Той почувствал силния трус и видял, че стените на стаята му започват да се рушат.

"Взех само най-необходимото, включително компютъра със служебната ми кореспонденция. Бяхме навън, а след това ни настаниха в малък триетажен хотел", написа министърът. Той публикува във Фейсбук и свои снимки на последиците от стихията.

Сингапурският министър разказа също за хаоса на летището в Ломбок. Властите съобщиха за леки щети, които няма да се отразят на работата на аеропорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция
Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция
Преображенският манастир посреща своя храмов празник
Преображенският манастир посреща своя храмов празник