НОВИНИ

Броят на жертвите след нападението срещу сватбено тържество достигна 50

Най-малко 30 души загинаха, а над 90 бяха ранени при атентат по време на сватбено тържество в турския град Газиантеп. Все още никой не е поел отговорност. Но според турския президент Ердоган, най-вероятно групировката "Ислямска държава" е извършила атаката.

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 21.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Атакуван беше квартал, в който живеят предимно кюрди. Нападението беше извършено малко преди 23 часа местно време. Според турския вицепремиер, жена-самоубиец се взривила сред празнуващите.

Очевидци разказват, че експлозията била много силна.

"Приятелите и съседите ни бяха там. Тъжно е, боли ни... Искаме да се сложи край на тази касапница".
;

Турският президент обвини "Ислямска държава" за атаката. В разпространено комюнике, Ердоган заявява, че Турция няма да се поддаде на провокации и отправя предупреждение към извършителите на атаките, че ще се "провалят".

Отмъщение или опит за прегрупиране на джихадистите? Атаката в Газиантеп стана в момент, когато "Ислямска държава" губи позиции в района на сирийската граница с Турция. Само преди седмица, с тържества жителите на сирийския град Манбидж отпразнуваха прогонването на джихадистите.

Газиентеп се намира на около 60 километра от границата със Сирия. Предполага се, че в града действат няколко клетки на "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивата на вътрешните реки в Русенско се покачват
Нивата на вътрешните реки в Русенско се покачват
Отпадат повечето ограничения за полети между САЩ и Мексико
Отпадат повечето ограничения за полети между САЩ и Мексико