COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Брунейско великолепие: 50 години управление на султана Хасан-ал Болки-ах

В Бруней празнуват 50 години управление на султана Хасан-ал Болки-ах. Държавата, разположена на остров Борнео, е според Фобрс петата най-богата в света, а султанът - най-дълго управлявалият монарх след британската кралица Елизабет. Въвеждането на шериата преди три години доведе до призиви да се бойкотират престижните му хотели в Европа и отвъд океана.

от Георги Джартов
18:30, 05.10.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Почти 100 000 души посрещнаха султан Хасанал Болкиах в столицата Бендар Сери Бегаван. Той се появи в златна колесница, теглена от 50 избрани довереници. Султанът и Кралица Салеха носеха пищни традиционни носии, извезани от злато и фина коприна.

Тържественото шествие бе дълго над пет километра, а най-добрите места бяха заети още в пет часа сутринта местно време. Днешните великолепни тържества отбелязват края на разточителен месец, наситен с много празненства, почитащи най-богатия монарх в света.

Султан Хасанал Болкиах управлява Бруней от обявяването на независимост на Великобритания. Страната успя да се превърне в една от най-развитите страни в Азия, благодарение на огромните запаси от петрол и природен газ. Сривът на цените на черното злато принудиха Бруней да се обърне за помощ към Китай. В замяна, малката страна не възразява спрямо териториалните претенции на Пекин в Южно-китайско море.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Чилийка на 111 години победи коронавируса
Чилийка на 111 години победи коронавируса
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"