НОВИНИ

Брунейско великолепие: 50 години управление на султана Хасан-ал Болки-ах

В Бруней празнуват 50 години управление на султана Хасан-ал Болки-ах. Държавата, разположена на остров Борнео, е според Фобрс петата най-богата в света, а султанът - най-дълго управлявалият монарх след британската кралица Елизабет. Въвеждането на шериата преди три години доведе до призиви да се бойкотират престижните му хотели в Европа и отвъд океана.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
18:30, 05.10.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Почти 100 000 души посрещнаха султан Хасанал Болкиах в столицата Бендар Сери Бегаван. Той се появи в златна колесница, теглена от 50 избрани довереници. Султанът и Кралица Салеха носеха пищни традиционни носии, извезани от злато и фина коприна.

Тържественото шествие бе дълго над пет километра, а най-добрите места бяха заети още в пет часа сутринта местно време. Днешните великолепни тържества отбелязват края на разточителен месец, наситен с много празненства, почитащи най-богатия монарх в света.

Султан Хасанал Болкиах управлява Бруней от обявяването на независимост на Великобритания. Страната успя да се превърне в една от най-развитите страни в Азия, благодарение на огромните запаси от петрол и природен газ. Сривът на цените на черното злато принудиха Бруней да се обърне за помощ към Китай. В замяна, малката страна не възразява спрямо териториалните претенции на Пекин в Южно-китайско море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Кино и природа
ДРУГИТЕ новини: Кино и природа
Международен ден на учителя
Международен ден на учителя