Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, само ако бъде спасено споразумението за ядрената му програма от 2015 г. Около тази позиция се обединиха външните министри на ЕС на днешното си заседание. Ядрената програма на Техеран беше основната тема в Брюксел заради ескалиращото напрежение заради американските санкции.

Кампанията за максимален натиск срещу Иран помага само на най-радикалните елементи в Ислямската република. Така дипломат номер едно на Испания Жозеп Борел, който се очаква да стане новият върховен представител на ЕС по външната политика, разкритикува политиката на САЩ.

Федерика Могерини, която е настоящият титуляр на поста, съобщи, че никоя от страните по ядреното споразумение не смята, че Иран досега е предприел достатъчно стъпки за денонсирането му и затова засега тя не очаква задействане на механизма за разрешаване на спорни позиции, което може да доведе до край на споразумението.

По повод призивите от Техеран за повече ефективни действия от ЕС за заобикаляне на американските санкции Могерини заяви, че се обсъжда във все още недействащия специален търговски механизъм да бъдат включени и бартерни сделки с ирански петрол.

Въпреки изразената от всички солидарност с Кипър ЕС няма да налага на Турция тежки икономически санкции заради сондажите й за газ в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Причината - опасенията на някои страни членки, че Анкара би отвърнала с отслабване на контрола върху миграцията.

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия: Провокациите на Турция са неприемливи и всички сме на страната на Кипър. Намерихме обаче балансиран език и се надяваме да не си докараме нова криза към тези, които вече имаме.

Предлаганите санкции включват орязване на предприсъединителните фондове за Анкара и замразяване на преговорите за споразумение за авиационния трафик.

Кризисна среща в Брюксел за ядреното споразумение с Иран

Кризисна среща в Брюксел за ядреното споразумение с Иран

Кризисна среща в Брюксел на министрите на външните работи на ЕС. Основната тема е съдбата ядреното споразумение с Иран. Очаква се още съветът на първи...