НОВИНИ

Брюксел променя газовата директива

Следващата седмица в Брюксел започват преговори между държавите-членки и европарламента за изменение на директивата за природния газ. Промените целят да бъде разширено приложението на правилата на Евросъюза за пазара на природен газ, така че те да важат и за газопроводите от трети държави. Изменението касае пряко проекта "Северен поток 2". Още по темата от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 08.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Промяната на директивата цели по-голям контрол от страна на Брюксел върху енергийни проекти, в които са включени трети държави, какъвто е и случаят със Северен поток 2. Европейският съюз иска повече прозрачност и правната сигурност за инвеститорите в газова инфраструктура и за ползвателите на мрежата. Северен поток 2, който отчасти вече е изграден по дъното на Балгийско море, транспортира газ от Русия за Германия, като заобикаля Украйна. Германия подкрепя проекта, но много държави в ЕС имат резерви към него заради риска от още по-голяма руска газова зависимост.

Първоначално Франция и Германия бяха на различни позиции по въпроса за изграждането на „Северен поток“ 2, но преди днешното гласуване те все пак успяха да постигнат компромис, който не застрашава довършването на газопровода. Компромисът предвижда страната, на чиято територия влиза газопроводът от трета държава, да избира формулата и количеството на приемания газ, като информира за това Брюксел. Така Германия си запазва правото да взема решения, свързани със Северен поток. Промяната на директивата цели по-голям контрол от страна на Брюксел върху енергийни проекти, в които са включени трети държави, какъвто е и случаят със „Северен поток“ 2. ЕС иска повече прозрачност и правната сигурност за инвеститорите в газова инфраструктура и за ползвателите на мрежата. „Северен поток“ 2, който отчасти вече е изграден по дъното на Балгийско море, транспортира газ от Русия за Германия, като заобикаля Украйна. Германия подкрепя проекта, но много държави в ЕС имат резерви към него заради риска от още по-голяма руска газова зависимост.

;

Първоначално Франция и Германия бяха на различни позиции по въпроса за изграждането на Северен поток 2, но преди днешното гласуване те все пак успяха да постигнат компромис, който не застрашава довършването на газопровода. Компромисът предвижда страната, на чиято територия влиза газопроводът от трета държава, да избира формулата и количеството на приемания газ, като информира за това Брюксел. Така Германия си запазва правото да взема решения, свързани със Северен поток.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Мисля, че това е добър ден и нямаше да бъда така, ако не беше германско-френското сътрудничество.

Кремъл заяви,че Северен поток 2 е полезен както за европейските потребители , така и за руската страна доставчик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатическият скандал между Франция и Италия засега остава без решение
Дипломатическият скандал между Франция и Италия засега остава без решение
След среща с управляващите: По-високи заплати за общинските и областните болници
След среща с управляващите: По-високи заплати за общинските и областните болници