COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Брюксел се обяви срещу американските мита за внос на стомана и алуминий

Задава ли се търговска война? Евросъюзът обеща реципрочен отговор на плановете за наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, които американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък. А председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер посочи и конкретни стоки. МВФ предупреди, че евентуални наказателни мита на Вашингтон ще навредят и на американската икономика.

от БНТ
20:56, 03.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Брюксел е подготвил контрамерки срещу американските наказателни мита от 25 на сто за стоманата и 10 процента за алуминия. Еврокомисарите ще обсъдят отговора в сряда, говори се за ответни 25 на сто за стоманата, земеделието и промишлените стоки. В Хамбург председателят Юнкер беше по-конкретен.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Налагаме мита върху мотоциклетите Харлей Дейвидсън, джинсите Левис, бърбъна. Ние също можем да постъпваме глупаво, предпочитам да не се налагаше да го правим, но забелязвам с голяма тревога, че популизмът става официална политика в някои части на света.

Споменатите стоки идват от щати под републиканско управление. Съединените щати са най-големият вносител на стомана в света с над 30 милиона тона годишно на стойност 24 милиарда долара. Едва 4 процента от това количество идва от Германия, докато 50 на сто се падат на Канада, Бразилия, Южна Корея и Мексико. Ответни мерки са практически сигурни, въпреки че Вашингтон не посочва конкретни страни.

Според Питър Наваро, съветник в Белия дом, 10 процента мито върху алуминия ще оскъпи с едва един цент кутия бира, с 45 долара автомобил и с 20 хиляди един Боинг 787. Компанията за битова техника Електролукс обаче отложи планове на стойност 250 милиона за разширяване на завода си в Тенеси поради опасения, че поскъпването на американската стомана ще удари върху конкурентността на производството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи вторият етап на кампанията на БНТ Прозорец към родината
Приключи вторият етап на кампанията на БНТ "Прозорец към родината"
Тържествена церемония за Трети март в Москва
Тържествена церемония за Трети март в Москва