НОВИНИ

Ще загуби ли евросубсидиите собственикът на бедстващите коне?

Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е кандидатствал за подпомагане през 2013 и през 2016 г. От Фонд "Земеделие" заявиха, че ако се установи нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:30, 26.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Петър Пищалов кандидатства за първи път за субсидия за отглеждането на 11 каракачански коня преди 5 години. Старата мярка тогава предвижда подпомагане от по 200 евро на животно и така той усвоява 2 200 евро. През 2016-та животновъдът от село Буново отново иска субсидиране - този път за още 55 коня. По новата мярка парите вече са намалени с 60 евро на животно и така на следващата година той получава още 6 хиляди и 800 евро - т.е. общо 9 хиляди евро за отглеждането на 66 каракачански коня.

Янислав Янчев - дирекция "Директни плащания" - Държавен фонд Земеделие: От разплащателната агенция през 2016-та му е извършена проверка на база анализ на риска и там са констатирани намаления, колегите не са открили няколко животни, за които съответно той е понесъл санкции.

Тогава Пищалов е глобен с 1000 евро.

;

В стопанството му, според подадените документи при кандидатстването във Фонд Земеделие, има още 98 овце от породата медночервени и 6 кози. Съседи на Петър Пищалов се оплакаха в редакцията ни, че намират пред домовете си разлагащи се трупове на крави от стопанството. Животните влизали по къщите, за да търсят храна.

Янислав Янчев - дирекция "Директни плащания" - Държавен фонд Земеделие: В зависимост от данните, които постъпят при нас в интегрираната система за администриране и контрол на разплащателната агенция, има няколко варианта - да му бъде отказано част от подпомагането, да му бъде отказано цялото подпомагане за 2017-та кампания или най-фрапиращият вариант е да връща до момента получените от началото на ангажимента средства.

За да получи субсидия от Държавен фонд Земеделие, фермерът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той действително има две регистрации - в село Гърляно и в село Буново. Няма регистрация обаче за отглеждане на животни на територията на Осоговската планина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха организирана престъпна група за имотни измами
Разбиха организирана престъпна група за имотни измами
Специални филмови прожекции за незряща публика
Специални филмови прожекции за незряща публика