НОВИНИ

БСП и ГЕРБ спориха за евросредствата за образование

Пореден спор между БСП и ГЕРБ на тема евросредства. От ляво твърдят, че са поставени под риск пари по оперативната програма за наука и образование. От партията цитираха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до Меглена Кунева, в което се казва, че насоките за кандидатстване с проекти по две процедури са били изменени съществено, което води до опорочаването им. Вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че няма спрени средства. В писмото са посочени технически грешки, които трябва да бъдат отстранени, за да могат кандидатите да бъдат поставени пред еднакви условия.

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 20.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Стоян Мирчев - БСП: Говориха, че няма проблеми, проблеми има. Програмата е пред провал. Другото, което крият, е, че имаше одит от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад. Говорим за 350 милиона за образование и наука.
Томислав Дончев, вицепремиер в оставка: Няма спрени пари, няма загубени пари. Който твърди нещо подобно или е злонамерен, което да речем не е проблем, това, което би било проблем - не разбира изобщо от материята. Накарах ги или да удължат схемата, или да я обявят наново. За много по-добър вариант е да се загуби месец или два, но схемата да тече по възможно най-правилния начин.
;

По-късно от образователното министерство съобщиха, че срокът за подаване на проекти се удължава с един месец, а поправките на техническите грешки са оповестени. Решението идва с оглед на искането от страна на няколко научни организации за допълнително време за подготовка на проектите. Образователният министър в оставка Меглена Кунева коментира казуса от Брюксел, където представя напредъка по оперативната програма.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката в оставка: "Няма нито спрени, нито замразени средства. По въпроса за грешките в насоките да кажа, че това са технически грешки, насоките са правени от колеги, които вече не работят в дирекцията, ако някой би поставил въпроса за административни санкции. Няма изразени притеснения от страна на Комисията, така че спокойно, нека да не се използва за предизборни цели, която и да било тема".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасители помогнаха на възрастен мъж от село Ивановци
Спасители помогнаха на възрастен мъж от село Ивановци
Как да намалим употребата на пластмасови чаши
Как да намалим употребата на пластмасови чаши