НОВИНИ

БСП и ГЕРБ в спор трябва ли да има нов състав на ЦИК за изборите

Пореден спор между БСП и ГЕРБ - този път за правилата за провеждане на изборите. От ляво остро се противопоставиха на предложени от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, преди второто четене на закона. БСП настояват за избор на нова Централна избирателна комисия, защото мандатът на сегашната вече изтича и през февруари трябва да започне нова процедура. От ГЕРБ пък отговориха, че опозицията търси провокации и че вотът ще бъде валиден и при този състав на ЦИК.

Вера Александрова
от Вера Александрова Надежда Василева
19:24, 05.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

БСП обвиниха ГЕРБ в диктатура заради внесени промени в Изборния кодекс.

Корнелия Нинова - председател на БСП - Сезираме Венецианската комисия с тези промени, които ГЕРБ са внесли. Настояваме да ги изтеглят от НС. Настояваме и ще се борим на второ четене за машинното гласуване, срам е за съвременна и модерна България да се отменя текст, който е приел НС и да има машинно гласуване. Утре внасяме проект за откриване на процедура за смяна на ЦИК.

ГЕРБ обвиниха левицата в неверни твърдения и спекулации. И посочиха, че не са поискали избор на нов ЦИК, за да не бъдат обвинени, че търсят повече привилегии.

Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси в НС, ГЕРБ: Тези изявления на лидерката на БСП целят да подрият изборния процес чрез една нова неподготвена, ЦИК. Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Валидни ще бъдат изборите, ако бъдат осъществени от този състав на ЦИК.

И БСП, и ГЕРБ предположиха какви са целите на опонента.

Корнелия Нинова председател на БСП : Притеснени от резултатите от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през ИК или поне се готвят да го направят.
Тома Биков - ГЕРБ: Имаха една единствена цел - да кажат - ако загубим, защото те вече си го мислят - не сме загубили, защото сме сбъркали, както г-жа Нинова сбърка в предишната кампания, а защото ГЕРБ са фалшифицирали изборите.

От ляво настояват да се спази законът и да се смени съставът на ЦИК. От ГЕРБ пък посочват, че тази комисия има опит - избрана е през 2014 г. по времето на кабинета Орешарски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедните страни в Европа са изложени на риск от по-мръсен въздух
Бедните страни в Европа са изложени на риск от по-мръсен въздух
В Деня за безопасен интернет - деца помагат на деца за проблемите в мрежата
В Деня за безопасен интернет - деца помагат на деца за проблемите в мрежата