НОВИНИ

БСП и ГЕРБ срещу поскъпването на природния газ

БСП настоява КЕВР да отмени решението за поскъпването на газа и топлата вода и да се мине по законовия ред с обществено обсъждане на предлаганото увеличение. Според Корнелия Нинова, в последните месеци комисията е изпълнявала политическа поръчка на ГЕРБ и през цялата кампания въпросът с увеличението се е крил и отлагал. На свой ред на специална пресконференция от ГЕРБ заявиха, че те също са против близо 30-процентния скок на цената на газа. Според тях, от БСП търсят политически дивиденти без да отчитат, че увеличението става по времето на служебния кабинет, който е техен.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Десислава Маркова
19:31, 04.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Корнелия Нинова припомни, че през декември м.г. при поискано увеличение на цената на природния газ от 18%, КЕВР го е намалила с 3 предизборно, а сега се стига до шоковото увеличение от 30%. Председателят на БСП посочи, че под границата на бедността от 314 лв. в България живеят милион и шестотин хиляди души и исканото увеличение, което ще се отрази на всички останали стоки ще бъде непосилно за тях. Затова от БСП предлагат:

Корнелия Нинова, председател на БСП: Служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки. Ако ГЕРБ съставят кабинет, веднага със започването на НС да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще, ако изкарат 4-годишен мандат.

От ГЕРБ бяха изненадани от реакцията на лидера на БСП и я определиха като лицемерна. Не коментираха предложенията на социалистите, но заявиха, че служебния кабинет залага капан на следващото правителство, като не предприема нищо за търсене на резерви в държавното дружество "Булгаргаз".

Теменужка Петкова - ГЕРБ: Апелирам към "Булгаргаз", към Министерство на енергетиката, към МС като принципал на "Булгаргаз" да обърнат внимание, да предприемат мерки и да потърсят резерви в дружеството. Резерви, които да дадат възможност да се анализира направеното от тях предложение за увеличаване на цената на природния газ.

Томислав Дончев се ангажира, ако промяната в цената не се случи, тяхното правителство да работи в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезател по колоездене преследва и задържа крадец в Пазарджик
Състезател по колоездене преследва и задържа крадец в Пазарджик
Протест пред КЕВР заради поскъпването на парното и тока
Протест пред КЕВР заради поскъпването на парното и тока