НОВИНИ

БСП организира общественото обсъждане на алтернативния бюджет

Социалистите продължават да настояват за оставката на Валери Симеонов, а след скандала с раздаваните български паспорти - вече и на оставката на цялото правителство. БСП няма да се регистрират за извънредното парламентарно заседание утре, на което Бюджет 2019 влиза на първо четене. Ако бъде събран кворум обаче, ще участват в дебатите. Левицата организира днес общественото обсъждане на алтернативния бюджет на БСП.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:55, 05.11.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Корнелия Нинова оцени предлагания от управляващите бюджет като предизборен - за оцеляването на кабинета "Борисов".

Корнелия Нинова - председател на БСП: Бюджет, в който няма заложени дългосрочни политики, реформи - уви има несправедлива политика за увеличаване на данъците и осигуровките на най-бедните и уязвимите. Изливат се пари в едни нереформирани системи, а в същото време се увеличават доходите само на една част от българските граждани - имам предвид администрацията, може би с оглед на гарантиране на гласове.

Според Нинова, алтернативният бюджет на БСП си поставя дългосрочни цели свързани с гарантиран икономически растеж, намаляване на бедността, промени в данъчната политика с отмяна на плоския данък и борба с проблем номер едно за България - демографската криза.

БСП предлага подпомагане на работещите млади семейства с еднократна помощ при второ дете от 6 400 лева. Държи на преизчисляване на пенсиите отпуснати до 2013 г. и предлага намалени ДДС ставки за лекарства и хляб.

;

На обсъждането синдикатите приветстваха идеята за постепенно въвеждане на семейното подоходно облагане и прогресивна данъчна система, но имаха и критики.

Любен Тонев - главен икономист в КНСБ: Вие предлагате промяна в данъчната система - нещо, което разбира се, е обяснимо, но не знам защо корпоративното данъчно облагане не търпи никакви промени, докато променяте само облагането на доходите на физическите лица.

Работодателите коментираха по-скоро правителствения бюджет.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Сега сме към края на икономическия цикъл и по-скоро трябва да се стремим към трупане на резерви и балансиран бюджет. В същото време как може да се постигне това - вие също сте отбелязали ,че щедро се увеличават заплатите в и без това разхитителната администрация.

Извън форума - Корнелия Нинова заяви, че БСП настоява вече за оставката на цялото правителство заради скандала с неправомерно раздаваните паспорти, което според нея е нанесло непоправим удар на България.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Защото Шенген беше тема, по която работиха всички правителства - това е едно от най-добрите достижения на ЕС, да се движиш свободно, да работиш, да учиш в Европа. И няма да видим Шенген, с това което направиха с паспортите ни върнаха десетки години назад.

По думите на Нинова, управляващите са допуснали пробив не само в българската, но и в европейската сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Роботи разнасят писма
ДРУГИТЕ новини: Роботи разнасят писма
Цецка Цачева в Още от деня за проблемите в ДАБЧ
Цецка Цачева в "Още от деня" за проблемите в ДАБЧ