От БСП предлагат изцяло нов модел в здравеопазването. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след изнесено заседание на Изпълнителното бюро в Кюстендил. Те настояват за намаляване на ДДС върху лекарствата и имат конструктивни предложения за спасяване на отделения и болници в страната от закриване.

Кюстендил

За решаване на проблемите в здравеопазването от БСП миналата седмица два пъти са поискали министър Кирил Ананиев да дойде в Народното събрание, за да каже какво се случва в страната, но той е отказал, заяви Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Този въпрос вече не търпи никакво отлагане и днес оттук предлагам на всички колеги, на всички партии, да седнем разумно, с аргументи и да разговаряме за решаване на въпроса с здравеопазването. Без лобистки интереси без интереси на фирми, на частни болници, с един акцент пациента, лекаря и мед. персонал.

За да няма закриване на болници и изтичане на медицински кадри от БСП предлагат наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата. Те настояват и за отпускане на държавна стипендия за обучение по медицина, но с ангажимент завършилите да работят след това пет години в България.

Корнелия Нинова - председател на БСП: За пациентите, предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде. За здравно осигурените, които са си плащали осигуровките, пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените държавата да гарантира пълен пакет от мед. услуги.

От БСП предлагат още намаляване на ДДС върху лекарствата, както и ежегодно държавно определяне на цените от списъка за реимбурсиране. Нинова коментира и проблемите на черешоппроизводителите от региона. Предлагат изграждане на борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши в Кюстендил.