БСП предлага преизчисляване на пенсиите от 1 юли

"БСП за България" предлага преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 година. От парламентарната група са подготвили законопроект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи заместник-председателят на групата Драгомир Стойнев на брифинг в Народното събрание.

от БТА
преди 3 години
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
БСП  предлага преизчисляване на пенсиите от 1 юли

Той обясни, че така ще се намали разликата между старите и новоотпуснатите пенсии за един и същи осигурителен стаж. По думите му преизчисляването на пенсиите от 1 юли ще струва 400 млн. лева до края на годината, а за една година - около 800 млн. лева.

Стойнев обясни, че при преизчисляването пенсиите ще се увеличат различно в зависимост от годината на пенсиониране. За някои пенсии, които са отпуснати преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20 процента, посочи той.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев съобщи, че внасят и проекто-решение за замразяване на възнагражденията на народните представители към база "декември 2016 година". Той посочи, че ГЕРБ и Обединените патриоти обещават евентуално увеличение на доходите на българските граждани към края на мандата. Смятаме за крайно неприемливо възнагражденията на народните представители за сметка на това да се актуализират на всеки три месеца, добави Бойчев.

Според левицата законодателната инициатива на омбудсмана и КНСБ срещу експлоатацията на работници и съвременното робство не обезсмисля идеята на БСП за създаване на специална анкетна комисия във връзка с неизплащането на заплати и осигуровки. Идеята на тази комисия да осигури паритет и надпартийност, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Топ 24
Най-четени