НОВИНИ

БСП се върна в парламента след тримесечно отсъствие

След тримесечно отсъствие парламентарната група на "БСП за България" се завърна в пленарната зала. Повечето депутати от другите партии одобриха решението. Смятат, че така Народното събрание ще работи пълноценно, защото ще се чуват всички гледни точки. В пленарната зала отново беше и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че ДПС подготвят законодателни мерки за намаляване на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, обсъждат и възможностите за безплатни детски градини.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:56, 30.05.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Присъствието на Делян Пеевски в Народното събрание отново предизвика засилен медиен интерес. Йордан Цонев даже се пошегува, че и Мадона не би могла да го постигне. В отговор Пеевски обяви, че подготвят законодателни мерки за намаляване на ДДС на основни стоки.

Делян Пеевски - депутат от ДПС: Мислим да внесем законопроект за сваляне на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%. За лекарствата да помислим и безплатни детски градини...и за книгите.

ДПС започва серия от срещи с хлебопроизводители, фармацевти и всички заинтересовани страни, за да се намери работещата формула, която да доведе до реално намаляване на цените, обясни Йордан Цонев.

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Ние трябва да бъдем абсолютно сигурни, че цените ще паднат, за да го направим, защото иначе може да се получи обратния ефект, те да задържат цените и само да им се увеличат печалбите. Затова този процес, за разлика от някои партии,които го правят популистки , без да го обмислят, ние ще го обмислим.

ДПС отваря тази тема сега след изборите, за да няма опасения, че това е популистки ход, увери Цонев. Ще търсят и съмишленици от другите парламентарни групи.

;

И завръщането на "БСП за България" предизвика специално внимание.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Добър ден колеги, добре дошли на колегите от БСП.

Присъствието на толкова много хора в залата даже затрудни регистрацията в начало на деня.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Чакайте, чакайте, че то сега има много хора и...ще претоварите системата, колеги... има кворум.

От БСП казват, че независимо от отсъствието си, внимателно са следили работата на парламента. Смятат, че в този период не са обсъждани важни законопроекти.

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Ние се връщаме в един променен парламент. Липсва Цветан Цветанов. Липсва Данаил Кирилов. Виждаме, че Делян Пеевски всеки ден идва на работа, което е доста, доста добре и хората са спокойни.

ГЕРБ и ДПС оцениха положително завръщането на социалистите.

Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ : Аз смятам, че не трябваше и да напускат. Всеки има право да сбърка и след това да се поправи. Това, че са взели решение да се върнат според мен е добра новина.
Йордан Цонев- зам-председател на ПГ на ДПС: Работата на една опозиция е в пленарна зала и ние приветстваме решението им да се върнат. Сега ще има по-силен дебат и по-качествена работа на Парламента. Не е добре, когато някой напуска залата.

Валери Симеонов обаче не споделя това мнение.

Валери Симеонов- депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Аз мисля, че и без тях парламентът работеше доста ефективно.

От "Воля" не коментираха поведението на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знакова оставка: Цветан Цветанов напусна всички ръководни постове в ГЕРБ
Знакова оставка: Цветан Цветанов напусна всички ръководни постове в ГЕРБ
Избраният за евродепутат Карлес Пучдемон не беше допуснат до сградата на ЕП
Избраният за евродепутат Карлес Пучдемон не беше допуснат до сградата на ЕП