НОВИНИ

БСП ще сезира прокуратурата за дарения на терени в Столична община

БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да провери дали с някои дарения на терени в София не се заобикаля законът и дали това не са всъщност замени. Това съобщиха на пресконференция в централата на партията депутатът Георги Свиленски и общинският съветник Калоян Паргов. От БСП поискаха още столичния кмет Йорданка Фандъкова да спре процедурата за тикет системата в София. Мотивът им е, че реалната цена на системата за плащане в градския транспорт е в пъти по-ниска от тази, за която ще се изпълни бъдещата система. Това даде повод на левите да поискат обяснение от Фандъкова, която да каже от къде идва разликата в цената за изграждането на системата, тъй като през 2016 г. изграждането й е струвало 15 млн. лева.

bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 03.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Свиленски заяви, че в последната година Столичната община под формата на дарение е извършила четири замени. В закона е казано, че дарението е безвъзмездно, посочи той и допълни: "Когато в едно решение аз дарявам на някой и той дарява на мен, това си е чиста проба заобикаляне на закона и чиста замяна". Това, по думите му, не е в интерес на софиянци.

Като най-скандален Свиленски посочи случая за замяна на терен в община Слатина за два в община Лозенец и в община Оборище, като Столичният общински съвет е избрал по-неблагоприятната схема за доплащане.

Георги Свиленски - депутат от "БСП за България": В закона за общинската собственост ясно е казано какво значи дарение. Безмъзмездно даряваш на някого. Когато в едно решение аз дарявам на някого и той дарява на мен, това си е чиста проба заобикаляне на закона, това си е чиста замяна и за съжаление не в интерес на столичани , а в интерес на този, който е поискал замяната. Характерното между всички тези замени е, че оценителят е един и същи човек. Г-жа Юлия Цекова - оценителят,който оцени царските конюшни за 650 хил. лв, за което знаете, има дела.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има неудобно висок риск при Брекзит без сделка, предупреди банкер №1 на Англия
Има "неудобно висок" риск при Брекзит без сделка, предупреди банкер №1 на Англия
НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове
НОИ одобри нова наредба за прехвърляне на втора пенсия от частни фондове