НОВИНИ

Оспорвани дебати за Истанбулската конвенция в НС. БСП иска референдум

Парламентарната комисия за младежта и спорта отхвърли с 10 на 9 гласа предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Правната комисия отлага разглеждането й по предложение на БСП, а Комисията по външна политика я прие.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:09, 24.01.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

В комисията по правни въпроси десет депутати от БСП, Обединените патриоти и Воля гласуваха да бъде отложено обсъждането на Конвенцията. Мотивът: документът създава разделение в обществото и те не били готови да направят достатъчно компетентен и информиран избор. Депутатите от ГЕРБ подкрепиха Конвенцията.

Пенчо Милков, БСП за България: Конвенцията не е просто нормативен акт, то е начало на ново цивилизационно разбиране за половете и за обществото.
Данаил Кирилов, ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси: Това е въпрос на преднамерено грешен прочит и очевидно има и политически сили и фактори в обществения дебат, които искат да изкривят смисъла и значението на конвенцията. Ако бяхме стигнали до дебат имахме възможност да тълкуваме интерпретативна декларация във връзка с евентуално ратифициране на конвенцията.
Емил Димитров - Обединени патриоти: 2018 години да убеждаваме, че в Ноевия ковчег не са сложили хора и животни от двата пола, а всъщност са някакви други. Категорично сме против подобен ход на нещата. Референдум е едно добро решение.
;

Ден след като в православни храмове започнаха да служат молитви срещу конвенцията, Главното мюфтийство излезе с позиция. В нея се казва, че насилието над жените не се посреща никога с одобрение от българските мюсюлмани. Изразява се притеснение, че конвенцията взима на прицел устойчивостта на семействата.


Главно мюфтийство:

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.

;

Референдум поискаха от БСП като настояха парламентът да спре гледането на Истанбулската конвенцията.

Корнелия Нинова, председател на ПГ „БСП за България“: Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от "БСП за България" в НС с искане за решение за провеждане на референдум.

Нинова заяви, че продължават с внасянето на законови промени по отношение на насилието над жени и деца. От ГЕРБ ще проверяват доколко ратификацията на международен договор може да се обсъжда с референдум. От външната комисия дадоха зелена светлина Конвенцията с 10 „за" и 7 „против".

Христо Гаджев, ГЕРБ: Все пак нека не забравяме коя е основната цел на Конвенцията, а именно постигането на равноправие между мъжете и жените. Премахването на насилието от семейството е една от основните фундаментални причини за запазването на здравото семейство.
;

Група академици изпратиха призив до институциите защитата на жени и деца да не става чрез конвенции с подводни камъни. Утре предстои обсъждането на документа в парламентарната Комисия по вероизподеданията.

Призив на:

  • акад. Антон Дончев
  • акад. Константин Косев
  • акад. Георги Марков
  • акад. Стефан Воденичаров
  • акад. Благовест Сендов
  • акад. Васил Сгурев
  • акад. Людмил Стайков
  • акад. Васил Гюзелев
  • акад. Дамян Дамянов

„Всички сме против насилието срещу жени и деца, но защитата трябва да става не с конвенции със съмнително съдържание и нездрав смисъл, и с много „подводни камъни".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Kвартал „Аспарухово“ във Варна с изцяло обновени булеварди до лятото
Kвартал „Аспарухово“ във Варна с изцяло обновени булеварди до лятото
ГЕРБ: Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП
ГЕРБ: Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП