НОВИНИ

БСП внася промени в НПК за контрол върху прокуратурата

Парламентарната група на БСП внася промени в НПК, които предлагат контрол върху безконтролното актове на прокуратурата. В предложението е заложена възможността контролът да се осъществява от независимия български съд. Това означава, че всеки, който е подал сигнал и не е удовлетворен от работата на прокуратурата, може да обжалва пред съда.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова Надежда Василева
09:47, 29.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Управляващите са скептични за предложените от БСП "За България" поправки в НПК.

От ГЕРБ все пак очакват да видят конкретните текстове. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, каза, че са притеснени от това, че ако всички актове на прокуратурата станат обжалваеми, то тогава съдът няма да може да си върши работата и да разследва и да произнася присъди по престъпления.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Това, което предлагаме, е и способ да бъде разследван главния прокурор, защото когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство и т.н.
Красимир Ципов - заместник-председател на ПГ на ГЕРБ: Основен проблем, който виждаме, е свързан с това, че ако всеки един акт на прокуратурата, без значение на какво ниво, подлежи на съдебен контрол, наказателният съд ще се занимава само и единствено с този съдебен контрол, а не и с това да бъде извършено съдебно следствие по смисъла на НПК и с това да произнася присъди.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглят подводницата Слава в Белославското езеро, за да се превърне в музей
Изтеглят подводницата "Слава" в Белославското езеро, за да се превърне в музей
ОП Региони в растеж пренасочва над 108 млн. лв. в приоритетни области
ОП "Региони в растеж" пренасочва над 108 млн. лв. в приоритетни области