НОВИНИ

БСП внесе в КЕВР гражданска подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

Депутатите от БСП внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране гражданска подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ. От ГЕРБ определиха акцията като ПР-кампания.

Николай Минков
от Николай Минков
15:58, 18.05.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Точно в 10.30 часа група народни представители от левицата, водени от председателя на временната анкетна комисия в парламента за разследване на сделката с ЧЕЗ внесоха в КЕВР над 200 000 подписа, събрани в 40 папки.

Подписката е продължила близо 2 месеца, обясниха от БСП

Жельо Бойчев, депутат от ПГ на "БСП - Лява България": Ние настояваме КЕВР да не дава разрешение на сделката с ЧЕЗ. Искаме българското правителство да заяви интерес към придобиване на активите на "ЧЕЗ - Груп" в България.

Депутати от ГЕРБ обвиниха левицата, че тяхната подписка е ПР-акция. И обясниха, че КЕВР не може да развали сделката, тъй като депутатите още не са гласували критериите, по които да става това.

Валентин Николов, депутат от ПГ на ГЕРБ: С тази изпреварваща ПР-акция, която са направили колегите, те може би задават вече единия от критериите, в който трябва да пишем, че ако някой внесе повече от 200 000 подписа, КЕВР трябва да се произнесе, че тази сделка не става, което е абсурдно.

От ГЕРБ обвиниха Корнелия Нинова, че е излъгала, че в подписката са само от клиенти на ЧЕЗ и показаха снимки от събиране на подписи в други райони на България. От БСП отговориха, че подписката е национална и всеки има право да се включи.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова заяви в сутрешния блок на БНТ, че е право на опозицията сама да избере начина, по който да реагира за сделката с ЧЕЗ.

Но предупреди, че всякакви опити за намеса в сделката биха навредили на България.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Всяко едно такова действие в подобна посока трябва да бъде много добре премерено от гледна точка защита на интересите на България с оглед арбитражите, които се водят от страна на трите електроразпределителни предприятия.

Вчера парламентът задължи правителството да включи енергодружествата в забранителния списък за продажба на обекти от националната сигурност, за да не се повтори казуса ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спекулации за името на Македония след срещата Ципрас-Заев в София
Спекулации за името на Македония след срещата Ципрас-Заев в София
Владимир Путин одобри част от новото правителство на Русия
Владимир Путин одобри част от новото правителство на Русия