НОВИНИ

БСП започна консултации в парламента по готвения от тях вот на недоверие

БСП започна консултации в парламента в търсене на подкрепа за подготвения от тях вот на недоверие срещу правителството - за провал в околната среда и водите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:24, 16.01.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Първата среща на левицата е с ДПС. След този разговор се очаква да стане ясно дали ДПС ще подкрепят подготвения от БСП вот на недоверие към правителството. Сред мотивите за вота, освен водната криза в Перник, са и мръсният въздух, и проблемът с вноса на отпадъци.

От БСП не смятат, че рокадата в Министерския съвет и изборът на нов екоминистър решават проблемите с отговорността в правителството. Според тях е необходима оставка на цялото правителство.

Днес в парламента дойде и избраният за министър Емил Димитров. Той каза, че му липсва парламентът.

БСП пък заявиха, че идеята на управляващите за ВиК холдинг няма да реши проблемите в сектора.

Иван Иванов, БСП: Това е поредният опит за замазване на нечия отговорност, защото прехвърляйки всички ВиК дружества под една шапка, означава, че всичко, което се е случвало до този момент, всичките кражби, които са се случили във ВиК дружествата и неправилно управление, ще бъдат заметени и отговорност няма да се понесе от никого.

На въпрос притеснява ли го вотът на недоверие, министърът на околната среда и водите отговори положително.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Мен лично ме притеснява. Първи работен ден ми е, а ще се окаже, че аз трябва да участвам във вота на недоверие. Така че сега трябва да ида да видя какво се случва с язовирите. Вчера премиерът ми възложи задачи. Изпратих хора на проверка в депата в страната. Вчера се наложи от Пловдив да пращам хора в Стара Загора, за да могат те да вземат пробите, защото ДАНС, МВР и Прокуратурата са образували досъдебни производства. Нещо, което аз ще кажа по време на дебата - а парите, които Министерството, което от вчера ръководя, така се води, те са осигурили достатъчно много пари за ВиК сектора.

БСП алармираха, че се очаква водна криза и в Шумен заради некадърно, според тях, управление на ВиК в града. Емил Димитров каза, че е запознат с проблемите там, защото е бил избран за депутат именно от този регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред посолството на Германия заради отнетото в Хамбург бебе
Протест пред посолството на Германия заради отнетото в Хамбург бебе
Правителството реши: Създава се държавен ВиК холдинг
Правителството реши: Създава се държавен ВиК холдинг