COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Българин за първи път спечели награда "Пулицър"

Фотографът Стоян Ненов е първия българин с награда "Пулицър". Ненов си поделя наградата с други 7 фотографи от агенция "Ройтерс", с които са отразявали най-горещата тема на годината - бежанската криза.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:04, 19.04.2016
5374
Чете се за: 00:23 мин.
По света

Снимката, за която му е присъдено престижното журналистическо отличие, е заснета на гарата в македонския град Гевгелия. Ненов запечатва кадър, в който македонски полицай се опитва да попречи на група бежанци да се качат в препълнен влак.

Освен екипът на "Ройтерс", награда за отразяването на събитията по гръцко-македонската граница получават и четирима фотографи от "Ню Йорк Таймс". Вестникът получава и наградата за международен репортаж, за отразяването на тежкото положение на жените в Афганистан.

В категория "национален репортаж", победител е "Вашингтон поуст", за създаване на база данни за това колко често и защо полицията в Съединените щати стреля, за да убива. Наградите "Пулицър" са най-престижното отличие в областта на журналистиката, а тази година се провежда юбилейното стотно издание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)