НОВИНИ

Будни нощи в Париж

Седмица вече Франция живее с един нов феномен - будните нощи. Протестното присъствие на площада на Републиката в Париж започна спонтанно срещу плановете за реформа на трудовия кодекс.

Невена Бонева
от Невена Бонева
21:16, 08.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
будни нощи париж

Оттогава и темите, и географията на протеста се разширяват. Той се разпростира и в други градове и все повече напомня за движенията в Испания и САЩ по време на финансовата криза преди няколко години.

Студенти, социални работници, синдикалисти, интелектуалци с леви убеждения - тези хора по определение са част от електората, на който разчитат френските социалисти. Сега обаче тази извадка от избирателите е навън на протест срещу политиката на управляващите, защото те не оправдават очакванията й.

От конкретния повод - реформата на трудовото законодателство, която, според много французи обслужва едрия капитал и мултинациналните компании, нощните срещи на площада разширяват тематиката - срещу изгонването на задлъжнели наематели, защото сега в началото на април забраната да бъдат оставени без покрив изтича, срещу спорния проект за летище в Нотър дам де ланд, в защита на работниците от френския завод на Гудиър, които преди две години отвлякоха шефовете си. Подобно на мадридските възмутени, в Париж също се организират в социалните мрежи, комитети се грижат за комуникациите, логистиката, сигурността. На площада има дори книжарница, телевизия, радио.

Софи Тесие активистка за социални права: Ние сме тук, за да създадем движение за социална промяна, защото сега френската политическа система е станала напълно глуха за истинските проблеми на жителите на страната.

Клеман Валасек основател на ТВ "Будна": Тук всеки идва със своите идеи и ще види дали хората ще го последват.

Накъде ще тръгне набиращата сила демократична енергия - дали ще се фокусира върху трудовия кодекс, или срещу правителството и системата - хоризонталната структура не дава възможност да се прогнозира. Има и друг вариант - да угасне постепенно, както стана с Окюпай в САЩ и мадридското недоволство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: БСП става все по-добра опозиция
Сергей Станишев: БСП става все по-добра опозиция
Какво мислят за бурките пазарджишките роми
Какво мислят за бурките пазарджишките роми