НОВИНИ

"Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа

Не се очаква шоково поскъпване на стоки и услуги заради поисканото днес от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с над 3,5% и заради скока на тока за бизнеса, твърдят анализатори. Причината - голямата конкуренция, непозволяваща на бизнеса да си компенсира разходите чрез цените. От Търговско-промишлената палата предупредиха, че ако борсовите цените на електричеството не бъдат овладени, ще предизвикат фалити в най-енергоемките отрасли.

Николай Минков
от Николай Минков
18:18, 10.12.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Предложение за поскъпване на природния газ с 3,5% за първото тримесечие на новата година внесе "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според закона за енергетиката КЕВР има право да променя цените на парното и на електроенергията, ако цената на природния газ поскъпне с 5%. В случая нямаме такава ситуация.

Според анализатори, готвеното минимално повишение на газа и скокът на борсовия ток за бизнеса с близо 300 на сто през последните седмици няма да се отрази на цените на стоките.

Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика: Няма как да има шоково поскъпване в резултат на повишените цени или на тока, или на газа, тъй като говорим за сектори, които оперират във високо конкурентна цена и съответно всяко увеличение, всяко прехвърляне на тези разходи върху крайните цени, автоматично означава загубена конкурентоспособност и оттам загуба на пазарен дял.

Според бизнеса обаче скъпият ток ще доведе до спиране на производства и затваряне на фирми. Според Търговско-промишлената палата, най-засегнати от скоковете в цените на тока за бизнеса ще бъдат енергоемките производства. Основно това е черната металургия и някои отрасли и предприятия от химическата индустрия, хранително-вкусовата, производството на хляб също.

Имаше фирми, които преустановиха своята дейност, просто защото няма как да продадат на такива цени.

Колебанията на цените на тока са обичайни при свободната търговия, като освен у нас те се наблюдават и на борсите в Румъния и Унгария, твърдят енергийни експерти. Те съветват бизнеса да купува дългосрочно ток, вместо ден за ден.

Проф. Лъчезар Тасев - енергиен експерт: Ако те добре са си пресметнали товаровите графици, ако имат достатъчно стабилни дългосрочни договори, те не носят рискове. Рисковете носят търговците.

На 20 януари приключва секторната проверка на борсовата търговия на ток от страна на КЕВР, а дали има нарушения, ще стане ясно през януари.

Днес обаче борсата се успокои, пазарът затвори при котировки от 90 лв. за мегават/ час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева участва в среща на външните министри на ЕС
Екатерина Захариева участва в среща на външните министри на ЕС
Предоговаряне на споразумението по Брекзит не е възможно, съобщиха от ЕК
Предоговаряне на споразумението по Брекзит не е възможно, съобщиха от ЕК