НОВИНИ

Бум на регистрираните случаи на коронавирус в Италия

Тревога в Северна Италия. Причината - Ковид-19. Двама души починаха от китайския коронавирус. Те са първите европейски граждани, станали жертви на заразата. Преди това във Франция почина китайски турист. Епидемията засяга областите Ломбардия и Вeнето. Сред предприетите от властите спешни мерки за ограничаване на разпространението е изолирането на район с 10 града в Ломбардия. За една седмица са забранени всякакви обществени събирания, спортни събития и други изяви. Затворени са училища и детски градини, спортни обекти и магазини. Спрян е общественият транспорт. Тези мерки засягат над 50 000 жители.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:48, 22.02.2020
7168
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Гарата в Кодоньо е пуста. Чуват се само съобщения, че влаковете не спират тук. Смята се, че в това градче на Ломбардия е установено първото огнище на заразата с КОВИД-19 в Северна Италия. Затова всички дейности са прекратени и на хората е казано да стоят по домовете си.

Първият италианец, жертва на коронавируса, е 78-годишен мъж от малко село, починал снощи в болницата в Падуа, в областта Вeнето.

Лука Дзая, областен управител на Венето: Сега възстановяваме цялата верига от социални връзки на починалите, за да разберем първо произхода на заразата. Вторият важен въпрос е за хората, които са били в контакт с двамата.

Втората жертва на смъртоносния вирус е 75-годишна жена от Ломбардия. В тази област са десетте града, подложени на пълна карантина.

Един от тях е Кастилионе д'Ада - подобен на град-призрак, с празни улици и спуснати кепенци. Решението за спешните мерки е взето от италианското здравно министерство в координация с местните власти. В десетте града временно са затворени магазини и училища, прекратени са всякакви дейности, спрян е общественият транспорт. Здравните власти съветват хората да си мият добре ръцете, но да не пият антивирусни лекарства без лекарско предписание. Случаите на зараза с КОВИД-19 в двете северни италиански области се увеличават.

Атилио Фонтана, областен управител на Ломбардия: Мога да ви кажа, че броят на заразените хора в нашата територия се увеличи до 39 души.

До момента не е установен човекът, от когото е тръгнала заразата. Италия прекрати всички директни полети до и от Китай, след като през януари двама китайски туристи в Рим се оказаха заразени от вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнатото в автобус момче: Извиках за помощ, никой не ми обърна внимание
Нападнатото в автобус момче: Извиках за помощ, никой не ми обърна внимание
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя