НОВИНИ

Бундестагът одобри узаконяването на еднополовите бракове в Германия

Германия стана поредната държава в ЕС, която легализира еднополовите бракове. Гласуването в Бундестага приключи преди около час, а решението беше прието с голямо мнозиство. Макар и да даде ход на дебата, канцлерът Ангела Меркел гласува против.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:28, 30.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Промяната в закона дава право на еднополовите двойки да сключват граждански брак, както и да осиновяват деца. Политическите опоненти на Меркел бяха твърдо за узаконяването го подкрепиха с 393 гласа. 226-има депутати се въздържаха. Преди вота, канцлерът призова членовете на нейния Християндемократически съюз да "гласуват по съвест".

Ангела Меркел, канцлер на Германия: За мен в основите си бракът е между мъж и жена. Ето защо не подкрепих днешния законопроект. В Бундестага проведохме една дълга, интензивна и емоционална дискусия. Надявам се днешният вот да е символ на взаимното уважение, на това да зачиташ мнението на другия.

Темата за еднополовите връзки от години е спорна за Меркел. По време на предизборната кампания през 2013-та, тя се обяви твърдо против, с аргумента, че децата имат нужда от майка и баща. Преди броени дни обаче в интервю за германска медия, Ангела Меркел изненадващо заяви, че след като е вечеряла с еднополова двойка, осиновила 8 деца, коренно е променила мнението си по въпроса. Мнозина сметнаха промяната в позицията ѝ като опит да спечели симпатизанти преди предстоящите парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората не обичат да разглеждат чужди снимки от почивка във Фейсбук
Хората не обичат да разглеждат чужди снимки от почивка във Фейсбук
Корабът „Русе“ вече е с ново име и е пуснал котва в Антверпен
Корабът „Русе“ вече е с ново име и е пуснал котва в Антверпен