НОВИНИ

Бунтът в Ирак: Срещу какво протестират иракчаните?

Президентът на Ирак се съгласи с плана на своите помощници за преструктуриране на кабинета на фона на продължаващите протести в страната. От друга страна нов обрат по темата Сирия - Доналд Тръмп обяви, че изцяло изтегля американските военни части, с което дава възможност пък на Турция да започне масирана офанзива срещу кюрдските бунтовници. Какво се случва в Близкия Изток? По темата разговаряха в "Сутрешен блок" арабистът проф. Владимир Чуков и журналистът Мохамед Халаф. Вижте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 09.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
Мохамед Халаф, журналист: 16 години след промяната в Ирак, свалянето на Садам Хюсеин, не се е променило нищо. Фактически в Ирак влизат всяка година около 120 до 150 млрд. долара. В момента има около 30% безработица в Ирак. 25% от населението е под прага на бедност.

Две години след свалянето и ликвидирането на т.нар. "Ислямска държава" все още в Ирак тези градове, които бяха под контрола на тази организация, абсолютно не са направили нищо, хората все още са бежанци вътре в страната, живеят в палатки. Цялата политическа класа се занимава със себе си. Има информация, че са откраднати от хазната на Ирак около 700 млрд. долара, продължи Халаф.

Проф. Чуков изрази съмнение, че "ремонтът" на правителството ще реши проблемите.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Протестиращите поискаха директно свалянето на правителството, но имаше една много сериозна интервенция телевизионна от президента, в която той призова да се направят реформи. Всъщност ще се върви към по-меката стъпка - реконструиране и ремонт на кабинета.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Твърденията за отнемане на деца от държавата са лъжа
Бойко Борисов: Твърденията за отнемане на деца от държавата са лъжа
Отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт
Отмениха съкратеното съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт