COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бургаски съд отмени продажбата на танкера "БАДР"

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер „БАДР“ е отменен с решение на Бургаския окръжен съд от 25 април, стана ясно днес.

от БГНЕС
16:45, 03.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Бургаски съд отмени продажбата на танкера БАДР

Заради спор за финансови задължения между българско търговско дружество и либийска компания, собственост на либийската държава, танкерът „БАДР“, който след смяната на собствеността се казва „БДИН“, е задържан на бургаското пристанище от края на 2017 г.

Информациите, че либийският танкер трябва да бъде върнат на либийската държава, не отговарят на истината, заявиха от Бургаския окръжен съд. Според последното съдебно решение по заведеното гражданско дело по случая е обезсмислило действието на издадения изпълнителен лист от януари 2018 г. за продажба на танкера.

Съдебното решение обаче не отменя действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който извърши смяна на собствеността на танкера въз основа на договор за морска ипотека. За отмяна на неговите действия според закона има друг съдебен ред.

В края на миналата година на танкера бяха сменени флагът и екипажът.

Междувременно Бургаският окръжен съд е отменил като недопустима исковата претенция на българското дружество „Булгаргеомин“ срещу либийската компания „Либиан навигатор“ за вземания в размер на 9,2 млн. щатски долара. В мотивите си магистратите посочват, че сдружението, което предявява финансовите претенции, не е правен субект и че искът е недопустим

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска