Ученици от Бургас създадоха електромобил

Ученици от професионалната гимназия по механика и електротехника изработиха уникален електромобил. Той работи изцяло на ток. Самият автомобил е направен от фибростъкло и алуминий. Новият електромобил дори си има име "Баткомобил".

от БНТ
преди 9 месеци
6629
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Идеята за създаването на Баткомобила е дошла след едно състезание за електромобли, на което са бил учителят от механотехникума в Бургас Красимир Кънчев. Именно там той вижда новите постижение в екологичните автомобили.

Красимир Кънчев, учител в ПГМЕЕ- Бургас: Буквално заразиха мен. След това по веригата аз заразих учениците и сега това е резултатът.

Сред много схеми, чертежи и труд - четири месеца по-късно е създаден електромобила Баткомобил. Формата му е доста нестандартна, но практична в градски условия. Салонът на автомобила е кожен.

Ивелин Георгиев, ученик от ПГМЕЕ- Бургас: Лично аз се занимавам с дизайна на автомобили. Той беше вдъхновен от компютърна мишка, която видяхме в кабинета по информатика. Колелата по принцип са взети от велосипед, само че сме им сменили лагерните и централните оси, за да може да са по-здрави и да издържат на по- голямо усукване.

Другият ученик, участвал в изработването на електромобила, е създал проекта за шасито. Той е много важен за задвижването на електромобила.

Атанас Христов, ученик от ПГМЕЕ- Бургас: И ми е интересно и съм запознат как да се свърже всичко гуми, спирачки, лагеруване и кормилото. Моята част от проекта е, че аз съм механикът на автомобила, аз отговарям за шасито.

Учениците вече участват със своето изобретение в световното състезание за електромобили, което се проведе в Париж. След месец те ще участват и на финалите в Лондон, на които се класираха заслужено.

Топ 24
Най-четени