НОВИНИ

Бурни дебати и скандали в парламента за персоналните промени в Министерски съвет

Народните представители обсъждат предложените от премиера Бойко Борисов персонални промени в състава на Министерски съвет. За гласуване са предложени оставките на министъра на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев. Новите кандидатури за министри - Росен Желязков за Министерство на транспорта, Петя Аврамова - за Министерство на регионалното развитие и Младен Маринов за Министерство на вътрешните работи бяха представени пред депутатите от вицепремиера Томислав Дончев.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
09:22, 20.09.2018 (обновена)
Чете се за: 02:49 мин.
У нас

Преди гласуването на персоналните промени в Министерски съвет, зам.-председателят на НС Емил Христов откри процедура за депутатите, последвана от бурни скандали и дебати. Представители от опозицията и управляващите влязоха в словесен спор трябва ли да има дебат за конкретните политики в трите ведомства или директно да се пристъпи към смяната на министри.

По предложение на депутата Християн Митев, народните представители приеха освобождаването на министрите от състава на правителството да се гласува разделно.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оспори твърденията на депутати от БСП от парламентарната трибуна и категорично заяви, че партията му изпълнява ангажиментите си към гражданите.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Това, което беше казано днес - че нямаме визия за управление... Само искам да припомня, че на изборите през март 2017 г. всяка партия е предложила своя управленска програма, а партия ГЕРБ получи най-висок резултат. Заедно с "Обединени патриоти" направихме коалиция и управленска програма, която стриктно се изпълнява. Правителството изпълнява своя ангажимент за увеличаване на доходите, ръст на бюджетните заплати, пенсиите, икономиката. Днес наблюдаваме десант от депутати на БСП в страната. Ние не правим десант, винаги сме били с хората. За носенето на морална отговорност - единственият момент, в който сте понесли такава, е 2014 г, когато си подадохте оставката и отидохме на предсрочни избори.

"Обединени патриоти" ще подкрепят промените в състава на правителството, категоричен беше председателят на парламентарната им група Волен Сидеров.

Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обединени патриоти": Дебати днес нямаше, защото за съжаление не чухме идеи. По-рано аз самият предложих всички министри да подадат оставка - подновяването на един кабинет е нещо абсолютно нормално и демократично. Съвсем наскоро почетният председател на ДПС Ахмед Доган се изказа, че няма алтернатива на това управление - аз му вярвам, той е един много опитен политик, философ. Президентът Радев каза същото - вярвам и на него, все пак той е представител на най-висшата власт, държавен глава е. Социологията казва същото - 2/3 от обществото е на мнение, че няма алтернатива на това управление. Така че, искаме не искаме, продължаваме напред със смяната на трима министри това е нещо съвсем логично. Групата ни ще подкрепи новите кандидати за министри.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, държавата се нуждае от смяна на властта и предсрочните избори са неизбежни.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Във време, когато обществото има нужда от промяна, от реални ефективни действия и адекватни държавнически решения по важните проблеми на хората, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки, с единствената цел-запазване на властта. Т.е. отлагане на неизбежното или още малко купено време. Формулата на властта е грешна и ако не се промени, нищо няма да се промени.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки, в ход е подготовка на нова коалиция, включваща партиите БСП - ДПС - ВМРО.

Веселин Марешки, председател на "Воля": Ние от партия "Воля" се бяхме подготвили много сериозно за дебат по същество. Обаче с кого да дебатираме? Тук излязоха хора, които просто изчетоха едни готови текстове с опорки. Няма как да не отбележа от всичко чуто, че виждаме двоен стандарт в поведението ви като политици. Видяхме как яростно се атакува единия вицепремиер - Симеонов. А другият? Той няма ли да носи отговорност за падналия хеликоптер, за смъртта на двамата военни? От целия дебат това ли да направя като извод - че в момента се подготвя една коалиция БСП - ДПС - ВМРО? Ние подкрепяме достойния жест на министрите, които ще си отидат, въпреки че нямат пряка вина за случилото се. Но не подкрепяме политиката на министър Каракачанов.
;
Драгомир Стойнев, БСП: Ние искаме дебат по политики. Уважаеми дами и господа, тук не е конкурс за красота. Тук е българския парламент и трябва да дебатираме по политики. И когато опозицията задава въпроси, кандидати за министри са длъжни да отговорят.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Да не бъркаме достойнството с позора. Вие се опитвате и сте добри в това да опозорите всеки човек. При вас няма спиране и ограничение, няма лимит в машината очерняне и унищожаване. Но смятам, че всички избиратели приеха оставката като морален акт, като невиновен акт, но акта на съпричастност.
Георги Свиленски- БСП: За тези , които твърдят, че оставката,която са подали, а тя им беше поискана, те не я бяха подали. Беше им поискана от премиера. Трябва да е ясно колко морален и какъв акт е. Правителството трябва да си отиде.
Тома Биков, ГЕРБ:Тоя дебат ви е непосилен и и затова така хиперактивно се мятате от единия край на зала в другия, защото вие не разбирате от оставки. Единственият човек от БСП, който в момента е подал оставка, в този мандат е вашият служител от "Позитано"20, който е наел СПА хотела. Друг човек оставка не е подал, а се случиха доста неща и във вашата градинка.
Георги Свиленски, БСП: Аз мисля, че след онзи СПА курорт, ме видяхте, че се изкъпах в басейна и мисля, че съм чист и мога да говоря. Нали така.Имам право да говоря.
Вежди Рашидов, ГЕРБ: Хубаво е всички да се къпят по често. Разбрах, че сте започнали.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиндзо Абе остава начело на Япония до 2021 г.
Шиндзо Абе остава начело на Япония до 2021 г.
Южна Корея пуска кабелен канал за Северна Корея
Южна Корея пуска кабелен канал за Северна Корея