НОВИНИ

​Бурни дебати в Бундестага заради Глобалния пакт за миграцията

Глобалният пакт за миграцията беше тема за бурни дебати в Германския Бундестаг. С документа, който предстои да се подпише през декември в Маракеш, Организацията на обединените нации цели въвеждане на ред в миграционните потоци. Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ вижда в него легализиране на нелегалната миграция. По време на обсъжданията в Бундестага позиците на дяснопопулистката партия и останалите политически не се сближиха.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:44, 08.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
​бурни дебати бундестага заради глобалния пакт миграцията

Дипломатически успех – през юли в Ню Йорк повече от 190 държави-членки на Организацията на обединените нации взимат решение за глобалния пакт за миграцията. Сега, три месеца по-късно, документът от 34 страници буни духовете в Германия не само в социалните мрежи, но и в пленарната зала. Причината е, че германското правителство пропусна трите месеца, за да информира и разясни, за какво точно става въпрос.

Емоционалността не темата е била подценена. „Свинщина“, „провокатор“, „лъжец“ – в Бундестага рядко се произнасят реплики като тези. Днес те звучаха, съпроводени с ехиден смях и подхвърляния. Два са политическите лагери, на които са разделени партиите. „Алтернатива за Германия“ е срещу документа и призовава правителството да не го подписва. Първият упрек е, че обществеността съзнателно не е информирана. Второто е списък от съмнения по съдържанието – десните популисти изтъкват, че в пакта разликата между “ предоставяне на убежище“ и „икономическа миграция“ се размива. Освен това чрез документа, според „Алтернатива за Германия“, миграцията по заобиколен начин става човешко право.

Останалите политически сили не споделят тези позиции, въпреки че се отличават по между си в нюансите. Управляващите консерватори изтъкват, че пактът се отнася до договаряне на международни стандарти за здравеопазване и прехрана, чрез които ще намалее миграционния натиск към Германия. В техните редици обаче също има несъгласни с документа. „За“ него се обявиха „Зелените“, социалдемократите, Лявата партия и либералите, които са убедени, че миграцията може да бъде овладяна само с международни усилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отхвърлиха предложения на БСП за промени в Закона за концесиите
Отхвърлиха предложения на БСП за промени в Закона за концесиите
От БАБХ продължават проверките по магазините за спанак, примесен с татул
От БАБХ продължават проверките по магазините за спанак, примесен с татул