НОВИНИ

Бурни партийни заседания в Берлин

В Германия днес поотделно, при закрити врата, заседаваха ръководствата на двете големи партии - консерватори и социалдемократи. Християн-демократическият съюз търси нов председател и организира вътрешно-партийна предизборна кампания. Социалдемократите търсят нова стратегия за изход от спада на доверие и изборните провали наскоро. Същевременно, вътрешният министър на Германия и председател на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер, анонсира за 12 ноември изявление за политическото си бъдеще.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:35, 04.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Вече има шест кандидати за председателския пост, който Ангела Меркел ще освободи през декември. Ръководството на Християн-демократичния съюз започна с обсъждане на изборните процедури. От 18 години в партията не е имало вътрешна надпревара за лидер. Сега се търси най-демократичният и открит подход. Планът е кандидатите да се представят пред членовете на регионални конференции. Трима от кандидатите имат сериозни шансове в борбата за поста – сегашният генерален секретар Анегред Крамп-Каренбауер, здравният министър Йенс Шпан и бившият председател на парламентарната група Фридрих Мерц. Последните двама вече официално обявиха кандидатурите си . Следващата седмица това се очаква и от Крамп-Каренбауер. Особено Йенс Шпан, който е в брак мъж, предизвиква опасения сред ръководството и членовете. Той поставя темата за бежанците, която се счита, че трябва да остане в миналото. Възможно е и да измени курса на партията по-вдясно от центъра. Крамп-Каренбауер, като генерален секретар е дала инструкции на партийната администрация да работи безпристрастно за осигуряване на равни шансове на кандидатите.

Ако бъде избрана за лидер, ще предизвика най-малки промени в ориентацията на Християн-демократичния съюз, защото е най-близо до Ангела Меркел. Над всички пристрастия обаче в партията надделява желанието за обновление. И социал-демократите го имат, но още нямат план. Разглеждат обаче концепция, озаглавена „Изход от кризата“. Последни проучвания показват, че доверие и им имат само 13% от избирателите.

За предстоящите избори за Европейски парламент, структурирането на двете най-големи партии на Стария континент ще има решаващо значение. Пред БНТ изследователят Йорг Форбиг прогнозира, че ако те успят да изострят профила си и разликите по между си, това ще отнеме от гласовете за екстремистките партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
​Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
Най-елитните части на НАТО в “Единен тризъбец” 2018
Най-елитните части на НАТО в “Единен тризъбец” 2018