НОВИНИ

Бурни реакции за Закона за езиците в Македония

Македония е на прага на конституционна криза. Президентът Георге Иванов категорично отказва да подпише указ за обнародване на закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония. Опозицията оспорва приемането му, защото не бяха обсъдени предложените от нея над 35 000 поправки.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:30, 15.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

С гласуването вчера мнозинството в македонския парламент отхвърли наложеното през януари президентско вето върху закона за употребата на езиците. Опозиционната ВМРО - ДПМНЕ реагира гневно, тъй като не бяха обсъдени внесените от нея над 35 000 проектопоправки. Бившият премиер Никола Груевски се опита да прекъсне председателя на парламента Талат Джафери, включително със сила. Но управляващите бяха категорични, че поправки парламентът може да обсъжда само, когато законът е във фаза на подготовка за приемане, а не когато е върнат от президента. В такъв случай трябвало ВМРО-ДПМНЕ да внесе цял нов проектозакон. Затова Джафери заяви, че президентът Иванов е вече длъжен да подпише указ за обнародване на закона.

Талат Джафери, председател на парламента на Македония: "Мисля, че е ясна разпоредбата на чл. 85 от Конституцията. Тя определя и че законите, които се гласуват с квалифицирано мнозинство, той е длъжен да ги подпише. Няма право да налага вето."

Президентът обаче, отказа да изпълни задължението си по конституция.

Георге Иванов, президент на Македония: "Начинът, по който за втори път приехте този закон, представлява институционално насилие и удар срещу демокрацията.

С изявленията си след бурното парламентарно заседание лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и премиерът Зоран Заев показаха, че са на коренно противоположни мнения за това дали новият закон е противоконституционен, а медиите в Скопие посочват, че президентът наистина е длъжен да обнародва закона за езиците, но в конституцията никъде не пише в какъв срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има предсрочни избори в Словакия след оставката на премиера Роберт Фицо
Няма да има предсрочни избори в Словакия след оставката на премиера Роберт Фицо
Вълнения около кралската сватба във Великобритания
Вълнения около кралската сватба във Великобритания