НОВИНИ

Бягане с ученически раници в очакване на решение за тяхното облекчаване

Възможно ли е родителите да накарат Министерството на образованието ученическите раници да станат по-леки? Протест провокира държавата да търси решение. В началото на учебната година петокласничка подаде сигнал в Държавната агенция за закрила на детето, заради тежките раници. Днешният протест беше под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Николай Минков
от Николай Минков
19:16, 03.12.2017
Чете се за: 01:23 мин.
Още

В София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Видин родители тичаха с тежки раници в знак на протест. Исканията им - да се намали тяхното тегло. Подкрепи ги единствено омудсманът Мая Манолова - с 6-килограмова раница на гърба. Тя призова просветните, здравни и общински власти да приемат предложението на родителите, което и тя като обществен защитник, поддържа.

Мая Манолова - национален омбудсман: "Електронни учебници, шкафчета във всяко училище, за всяко дете, по-леки учебни помагала и учебници да бъдат разделени на две или повече части. Има най- различни решения, които могат да се вземат, просто трябва някой да се ангажира."

Това е раницата на сина ми. Когато той има 6 или 7 часа и 6 или 7 предмета, включително и физическо възпитание, тя достига над 9 кг.

От първия учебен ден Райна от Пловдив носи чантата на седемгодишната Виктория до училище, защото тежи седем килограма.

Райна Пашова: За тези три-четири месеца установих, че на мен ми е трудно да нося нейната раница, на мен ми изтръпва ръката, понеже аз я нося на едно рамо, както не е правилно, трябва да се носи на две рамена.
Виктория Захариева: Ами всеки родител носи раницата на детето. - Защо така? - Защото им тежат.

Елеонора е петоксалничка в столично училище. Ежедневното носене на раница и причинява болка.

Елеонора: Доста ми тежи. Сутрин мама ми я носи до училище, защото на мен доста ми тежи. На връщане аз я нося и когато се върна имам страшно големи болки в гърба.

Майката на Елеонора призова просветното министерство да приложи утвърдени в Европа практики.

Екатерина Павлова: Да въведе стандарт - каква част от детското тегло да е детската раница. Такива има в другите държави. Някъде те са 10% от детското тегло.

От просветното министерство не приеха предизвикателството да побягат с ученически раници днес. За сметка на това в късния следобед те привикаха журналистите, за да им обяснят, че отдавна работят по мерки за олекотяване на ученическите раници.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Това, което ние реално предвиждаме е от една страна да се въведе възможност да се въведе разделяна на учебниците тогава, когато това е необходимо, когато учебникът е с голям обем работа. От друга страна съответно имаме национална програма за увеличаване на шкафчетата, в които те да си оставят съответно учебниците, така че да не се носят всеки ден, помагалата, екипите примерно по физическо. И ще помолим колегите учители да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни.

От просветното министерство обаче не се ангажираха с конкретни срокове кога ученическата раница ще стане по-лека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст с 30% на продажбите на имоти в Банско отчитат брокери
Ръст с 30% на продажбите на имоти в Банско отчитат брокери
Валежите отслабват, предстои ново застудяване
Валежите отслабват, предстои ново застудяване