COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бягството на Груевски може да бъде включено в доклад на ЕП за Македония

Бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски и неговото политическо убежище в Унгария се наблюдават отблизо от европейските Социалдемократи и Зелените, които заявиха, че ще внесат изменения в резолюцията на докладчика на Европейския парламент Иво Вайгъл за Македония, която е в дневния ред на ЕП за следващата седмица, предаде МИА.

от Източник: БТА
15:28, 24.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
бягството груевски включено доклад македония

Социалдемократите заявиха, че Груевски трябва да бъде изправен пред македонската съдебна система и призоваха Унгария като членка на ЕС да спазва върховенството на закона и да екстрадира Груевски в Скопие. Те очакват отговорните фактори да действат в съответствие с националното и международното право.

В отделно изменение те искат докладът да подчертае факта, че "след прозрачен съдебен процес Никола Груевски е бил осъден на две години затвор от македонския съд за злоупотреба със служебно положение и редица инстанции са потвърдили тази присъда, която е влязла в сила след изчерпване на всички законови средства за обжалване, че срещу него са повдигнати обвинения по още четири дела, а пет други наказателни разследвания са в ход".

Зелените на свой ред призовават унгарските власти да предоставят цялата необходима информация и обяснения във връзка със случая с Груевски, "който е избягал от страната с тайна дипломатическа подкрепа от Унгария". Те казват, че това е случай на намеса във вътрешните работи на Македония и проява на неуважение спрямо съдебната система и върховенството на закона в страната. Те очакват, че Унгария ще се придържа строго към националното и международното законодателство и ще удовлетвори искането на властите в Скопие за екстрадицията на Груевски.

Все още не е ясно дали тези изменения ще бъдат подкрепени от членовете на Европейския парламент, но източници от ЕП заявиха за МИА, че очакват измененията на социалдемократите да съберат мнозинство, включително с гласовете на някои членове на Европейската народна партия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Безплатно обучение по тенис на корт за деца
#60 секунди без COVID-19: Безплатно обучение по тенис на корт за деца
Турция подобри рекорда си за туристически посещения
Турция подобри рекорда си за туристически посещения