Властите там заподозрели, че лешоядът е шпионин, заради електронното устройство, което било закачено за него. За първи път в „По света и у нас“ ще видите кадри от Йемен със задържаната птица.

За лешояда Нелсън вече се говори на български, английски, арабски и дори виетнамски. А славата му, за съжаление беше лоша за известно време. Стана популярен заради своя злополучен полет над Йемен. Хората там го намерили недохранен и изтощен, но когато решили да му помогнат, открили съмнително устройство на крилете му.

Абер Макауи, втори секретар на Посолството на Република Йемен в София: Заради военното положение в Йемен, хората там са си помислили, че електронното устройство на лешояда е камера, и следователно, че лешоядът може да е шпионин.
Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: Най- обикновено устройство, което показва къде се движи птицата. Ако птицата попадне на отрова, да можем да действаме своевременно и да я спасим.

За да бъде оневинен лешоядът, се намесили дори французи от спасителен център за животни.

Христо Пешев, Фонд за дивата природа и фауна: След доста перипетии успяха да се убедят, че това е най-обикновен предавател, който е с научна цел и с цел да спасим вида.

Според йеменската страна в тази случка няма виновни. Даже напротив.

Абер Макауи, втори секретар на Посолството на Република Йемен в София: Няма грешка. Едни хора са намерили изтощената птица, нахранили са я и са се погрижили за нея - както може да се види на това видео. Искам да ви кажа, че е чест за нас, че въпреки военното положение в Йемен, въпреки че хората няма какво да ядат, когато са видели лешояда в това състояние, веднага са го нахранили. Вече дори го наричат "нашия български гост".

И след като известно време беше виновен до доказване на противното, сега Нелсън е в спасителния център в Йемен. Много скоро ще бъде свободен. А в България го чакат на наше небе. Не като шпионин, а като герой.