НОВИНИ

Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата

Нов закон за движение по пътищата искат от Обществения съвет за пътна безопасност. Причината - увеличили са се катастрофите и загиналите у нас в последните 5 години. Организацията състави "Бяла книга" за състоянието на безопасността на движението по пътищата. В нея са събрани данни за състоянието на автопарка, участъците, броя на загиналите и ранените при катастрофи. Основната цел е да се търси решение за подобряване на пътната безопасност.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
12:03, 16.03.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

От "Бялата книга" за състоянието на безопасността на движението по пътищата става ясно, че в последните години България е на опашката в Европейския съюз по безопасност на движението.

Димитър Ганев - председател на "Обществен съвет за пътна безопасност": "Лошото е, че ние не забелязваме тенденции за промяна на тази ситуация. Дори забелязахме една много тревожна тенденция. Това е опит за манипулиране на данните, за да не се види истината за аварийността."

Според Ганев, Агенция пътна инфраструктура не дава пълна и достоверна информация за състоянието и поддръжката на пътищата, а статистиката на МВР за пострадалите и загиналите е неточна. Затова от обществения съвет по пътна безопасност настояват за нов закон, който да разграничи отговорностите между отделните институции."

Димитър Ганев - председател на "Обществен съвет за пътна безопасност": "Преразпределение на отговорностите между министерствата и съставяне на едно звено, което пряко да отговаря за безопасността на движението."

Според Ганев, глобите за провинили се шофьори не трябва да се увеличават, а да се търси начин за по-голяма събираемост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят пътя София-Ботевград до 25 март
Затварят пътя София-Ботевград до 25 март
Проверяват имунизационния статус на децата в Пловдив
Проверяват имунизационния статус на децата в Пловдив