НОВИНИ

Опозицията определи Бюджет 2018 като бюджет на инерцията

Парламентът разглежда на първо четене бюджета за догодина. План-сметката предвижда ръст на икономиката от близо 4 на сто, един процент дефицит и нов заем от 1 млрд. лева за покриване на стари задължения.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 09.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Опозицията определи финансовата рамка за догодина като бюджет на инерцията, с липса на реформи и политики, които се правят на парче.

В защита на бюджета финансовият министър Владислав Горанов повтори и уточни, че се дават повече средства за ключови сектори, като социалната и здравната сфера, сектор "Сигурност" и образование. Той направи отправка към думите на депутата Иво Христов, че "80% от народа са дебили" и повтори, че бюджетът е социален.

;
Владислав Горанов - министър на финансите: Продължаваме с инвестициите в човешките ресурси. Да, загубихме много време. Да, трябваше по-рано да направим инвестиции в качество на средното образование. Да вкараме инициативните, по-добре обучените, най-добрите висшисти в класната стая. В момента състоянието на пазара на труда е такова, че на практика няма безработица. На практика има свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители. В края на периода, за който сме внесли прогноза се очаква безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски. Този бюджет е за 100% от българските граждани, не за 80% от тях.
Йордан Цонев - депутат от ПГ на ДПС: Да започнем с опозиционните брътвежи. Ние тук не виждаме условия, не виждаме политика, икономическият растеж да бъде ускорен, да бъде увеличен и потенциалът за икономически растеж за страната да бъде повдигнат чрез инвестиции. Точно обратното - инерция. Животът ни започва от 2009 година, трябва да знаете, че никак е добър.
Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Да, вие не вдигате данъци, но я вижте за какво увеличение става дума и за какво оскъпяване на живота. Социалните разходи, левият ви бюджет, в някои сфери, дори не компенсира това увеличение, камо ли да предоставят по-добра социална база на хората - бедни и тези, които не могат да се справят сами. Това е бюджет на застоя. Даже бих го нарекла и това е паралелният бюджет на паралелната държава.
;

В бюджета за 2018 са предвидени 4 млрд разходи, както и увеличаване на минималната работната заплата на 510 лв. от 1 януари.

Дебатите в пленарна зала продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават златна тоалетна за 100 000 долара
Продават златна тоалетна за 100 000 долара
Недостиг на лекари отчитат в Регионалната здравна инспекция в Русе
Недостиг на лекари отчитат в Регионалната здравна инспекция в Русе