НОВИНИ

Бюджет 2019: Депутатите гласуваха окончателно бюджетната рамка

Депутатите разглеждат бюджета за догодина, те гласуваха окончателно бюджетната рамка. Преди това след бурни дебати приеха всички текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Гласуването на бюджета продължава и в момента .

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:16, 28.11.2018
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Депутатите приеха бюджетна рамка с рекордни разходи от 44, 5 милиарда лева при заложени приходи от 43,9 милиарда. Това означава бюджетен дефицит от 0,5%. Депутатите са направили тези изчисления при ръст на икономиката от 3,7 на 100.

В бюджета е заложено увеличение на учителските заплати с 20%, а на тези в бюджетната сфера - с 10 на 100. При така заложения бюджет минималната работна заплата се очаква да достигне 560 лева. Заложени са и допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания и 40 милиона допълнително за енергийни помощи.

;

По време на обсъждането народните представители спориха по бюджетите на почти всички ведомства. А именно - Министерството на правосъдието, бюджета на съдебната власт, Министерството на отбраната, МВР, на образованието, на културата и т.н, като споровете продължават.

От опозицията твърдят, че планираните разходи в бюджетите не са достатъчни, за да гарантират реформи, както и да осигурят безпроблемната работа на ведомствата. Същото твърдение беше заложено и при гласуването на Закона за държавното обществено осигуряване.

Девет часа бяха необходими на депутатите, за да приемат текстовете по него. Гласуването започна вчера и продължи и днес. В него са заложени 11, 7 милиарда лева разходи, като 9,9 милиарда от тях са за пенсии. Освен това е заложено увеличение на пенсиите с 5,7% от юли догодина. Таванът на пенсиите ще достигне 1200 лева, а минималната пенсия ще се увеличи до 219, 43 лева.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Средният размер на пенсията на един пенсионер следващата година ще нарасне с 24 лв. в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж в пенсионната формула и ще достигне 386,27 лв., а максималния размер на пенсиите ще позволи над 40 хиляди пенсионери, чиито пенсии поностоящем са с ограничение на тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си .

От опозицията казаха, че така планираните увеличения не са достатъчни от ДПС и БСП настояваха минималният размер на пенсията да достигне 300 лева от средата на следващата година. Освен това имаше и разногласия по отношение на максималния осигурителен доход. Докато от ДПС настояваха той да бъде 2600 лева, както е в момента, от БСП искаха да достигне 3900 лева.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Казвате, че прагът на бедност е 348 лв. т.е, за да живееш, ти трябват поне 348 лв. официално обявено в бюджета за 2019 от правителството на ГЕРБ, ОП и подкрепено от „Воля“ .И в същото това решение в бюджета казвате минимална пенсия от 219 лв. Изводът - за да сте живи ви трябват 348 , но ние ви даваме 219.

Хасан Адемов - ДПС: Става въпрос за последна възможност НС да подкрепи новият размер на пенсиите да бъде увеличен с 5,7 % да не е от първи юли, а от първи април.

Тома Биков - ГЕРБ: Ако искате да се увеличат още повече пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките. Трябва да отговорим много честно от къде идват парите за пенсии. Парите за пенсиите идват от работещите. Ние трябва да вземем от хората , които работят , а вие в същото време казвате „дайте да дадем и за деца“. Родителите на тези деца също са работещи. Ние трябва да вземем от тях, за да направим едно чувствително увеличение на пенсиите.

Депутатите продължават с гласуването на бюджета на второ четене, те са удължили работното си време до 22.00 часа тази вечер, но се очаква да продължат и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференцията на ООН в Катовице за промените в климата събира 25 000 души
Конференцията на ООН в Катовице за промените в климата събира 25 000 души
Украинският посланик: Военното положение не носи риск за българите в Украйна
Украинският посланик: Военното положение не носи риск за българите в Украйна